Μπουτάρης, ΝΕΟΝ, Ιδρυμα Νιάρχος και Ιδρυμα Ωνάση σε μια απρόσμενη συνύπαρξη για το καλό του δημόσιου χώρου [εικόνες]

«Να απλώσουμε ένα δίχτυ πολιτισμού στην πόλη. Και ο πολίτης θα πέσει σε αυτό», έλεγε ο μέγιστος Μάνος Χατζιδάκης στον Σταύρο Μπένο όταν μαζί του οδηγούσε τη λαβωμένη Καλαμάτα σε ένα ευοίωνο, δημιουργικό μέλλον. Η τέχνη που εκτίθεται στο δημόσιο χώρο, που ανήκει σε όλους, γίνεται κτήμα όλων, προκαλεί σκέψεις, αντιδράσεις, συγκίνηση, μπορεί και πρέπει να γίνει το όχημα για να ξανακερδίσουμε τις πόλεις μας. Την καταπονημένη Αθήνα που αυτή τη στιγμή επιχειρεί μια επανεκκίνηση. Το θέμα αυτά θα συζητηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη δημόσια τέχνη και το δημόσιο χώρο που διοργανώνει ο ΝΕΟΝ στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ανάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκεται και ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ζούμε σε μία πόλη που από μόνη της αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο. Κοιτάγματα ψηλά προς την ακρόπολη, βήματα πλάι σε αρχαιότητες, ακόμη και ολόκληρο το κοιμητήριο του Κεραμεικού είναι σταθερή εικόνα των διαδρομών μας, μέσα σε ένα λεωφορείο, μέσα στο αυτοκίνητο. Πώς μπορεί όμως η τέχνη να κοινωνικοποιηθεί, να πάψει να είναι ένα βλέμμα, μια καρτποστάλ και να γίνει αναφορά της καθημερινότητας και λόγος να αγαπηθεί ξανά η πόλη. Να κατοικηθεί; Να κατακλυσθεί από πολίτες; Και κυρίως γιατί να μην μπορεί και η Αθήνα να ζήσει τη μοναδική, αυθεντική αστική εμπειρία συνάντησης των πολιτών γύρω από έργα σύγχρονης τέχνης. Εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη τους τελευταίους μήνες με την έκθεση A Thousand Doors που επιμελήθηκε η περίφημη διευθύντρια της Whitechapel Gallery, Iwona Blazwick για λογαριασμό του ΝΕΟΝ (η έκθεση συνεχίζεται ως και τις 30 Ιουνίου).

(φωτογραφία από τη Γεννάδειο)
Η σημερινή συζήτηση στις επτά το απόγευμα στην Πειραιώς 260(κτίριο Α) έχει δωρεάν είσοδο και προσφέρει την ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό. Θα μιλήσουν oι: Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Έλλη Ανδριοπούλου Εκτελεστική Διευθύντρια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Έφη Τσιότσιου Διευθύντρια, Ίδρυμα Ωνάση και Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ. Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης θα μιλήσουν οι Ελπίδα Ρίκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο Θεόφιλος Τραμπούλης.

(φωτογραφία από τη Γεννάδειο)

Ακολουθεί βίντεο με τη συζήτηση για το δημόσιο χώρο και τη δημόσια τέχνη που έγινε στις αρχές Ιουνίου από το ΝΕΟΝ στο Φεστιβάλ Αθηνών.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ