Αυτοί είναι οι πρώτοι νικητές του καλλιτεχνικού προγράμματος του εργαστηρίου Accelerate@CERN

Το CERN ανακοινώνει τους πρώτους νικητές του νέου προγράμματος του Εργαστηρίου, Accelerate@CERN – πρόκειται για ένα βραβείο που προσφέρει ερευνητική παραμονή διάρκειας ενός μηνός σε καλλιτέχνες. Οι νικητές, από τους χώρους των Εικαστικών Τεχνών και της Διαδραστικής Τέχνης στο Web, προέρχονται από τις δύο πρώτες συμμετέχουσες χώρες, την Ελλάδα και την Ελβετία, αντίστοιχα.Νικητής του ελληνικού βραβείου, το οποίο απονεμήθηκε σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάσηiii, είναι ο Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης Νίκος Παπαδόπουλοςiv. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπήv, η επιλογή του Παπαδόπουλου έγινε με γνώμονα το καλλιτεχνικό του ιστορικό και την πρωτοτυπία του πρότζεκτ του, «το οποίο συνδυάζει τη μελέτη της φύσης και της επιστήμης με έναν τρόπο που αναδεικνύει τόσο το εννοιολογικό υπόβαθρο της μεταξύ τους σύνδεσης όσο και την αισθητική πτυχή της εικαστικής προσέγγισης που θα επιχειρήσει ο καλλιτέχνης».

Το βραβείο για την τον Ελβετό καλλιτέχνη διαδραστικής τέχνης στο web, που χρηματοδοτείται από το Ελβετικό Συμβούλιο Τεχνών Pro Helvetiavi στο πλαίσιο του προγράμματος "Mobile. In Touch with Digital Creation", απονεμήθηκε σε δύο 27χρονους που έκαναν από κοινού αίτησηvii – τη γραφίστρια σε διαδραστικά περιβάλλοντα Nadezda Suvorova, η οποία ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Σχεδιασμό Μέσων, στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνών και Σχεδιασμού της Γενεύης, και τον πολυβραβευμένο σχεδιαστή παιχνιδιών Mario von Rickenbach, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ζυρίχη.

Η Σουβορόβα και ο φον Ρίκενμπαχ έλαβαν το βραβείο επειδή «το έργο τους έχει την ικανότητα οπτικοποίησης της σύνθετης επιστήμης, καθιστώντας την προσιτή με ενδιαφέροντες τρόπους, ενώ είναι συγχρόνως καλλιτεχνικά πρωτότυπο και συναρπαστικό»viii. Στην πρότασή τους, υιοθετούν τεχνικές των βιντεοπαιχνιδιών για να βάλουν τους θεατές στη θέση των επιστημόνων που πραγματοποιούν ένα πείραμα, χρησιμοποιώντας τα περίπλοκα δεδομένα του CERN.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του CERN, Rolf Heuer, «το CERN είναι ένα ερευνητικό κέντρο που φιλοξενεί γύρω στους 11.000 επιστήμονες, οι οποίοι έρχονται εδώ για να πραγματοποιήσουν την επιστημονική τους έρευνα. Είμαι ευτυχής, λοιπόν, που θα καλωσορίσω αυτούς τους καλλιτεχνικούς ερευνητές στην κοινότητά μας».

Το CERN υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ταϊβάν για τη χρηματοδότηση ενός βραβείου του προγράμματος Accelerate@CERN την επόμενη χρονιά. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ψηφιακό προγραμματιστή και χορογράφο και θα περιλαμβάνει ερευνητική παραμονή ενός μηνός στο Εργαστήριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ