Αντιμέτωπος με τους ουκρανούς ακροδεξιούς και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ο πρόεδρος Ποροσένκο - Άγριο ξύλο έξω από μοναστήρι στο Κίεβο [βίντεο&εικόνες] - iefimerida.gr

Αντιμέτωπος με τους ουκρανούς ακροδεξιούς και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ο πρόεδρος Ποροσένκο - Άγριο ξύλο έξω από μοναστήρι στο Κίεβο [βίντεο&εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπος με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία,αλλά και με τους ακραίους εθνικιστές στο Κίεβο είναι ο νέος Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν αποδέχεται το σχέδιο ειρήνης που παρουσίασε την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποροσένκο έχει κηρύξει εδώ και τρεις ημέρες μονομερή εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ' όλο το σαββατοκύριακο ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες. Συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τοπικούς αξιωματούχους της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επανειλημμένως διεξαχθεί, όμως ποτέ με τη συμμετοχή των επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης.

Την ίδια ώρα, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των ακραίων ουκρανών εθνικιστών και της αστυνομίας έξω από ορθόδοξο μοναστήρι, αλλά και υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Russia Today, περίπου 500 ακροδεξιοί, μέλη ή φίλοι του Δεξιού Τομέα και άλλων νεοναζιστικών μορφωμάτων, συγκρούστηκαν με περίπου 100 άνδρες της αστυνομίας έπειτα από δήλωση ρωσόφωνων αυτονομιστών ότι, με βάση το συγκεκριμένο μοναστήρι, θα κάνουν εξέγερση και στο Κίεβο.

Αντιμέτωπος με τους ουκρανούς ακροδεξιούς και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ο πρόεδρος Ποροσένκο - Άγριο ξύλο έξω από μοναστήρι στο Κίεβο [βίντεο&εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το μοναστήρι

Αντιμέτωπος με τους ουκρανούς ακροδεξιούς και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ο πρόεδρος Ποροσένκο - Άγριο ξύλο έξω από μοναστήρι στο Κίεβο [βίντεο&εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τούβλα και πέτρες πέταξαν οι διαδηλωτές στο κτίριο της ρωσικής τράπεζας

Αντιμέτωπος με τους ουκρανούς ακροδεξιούς και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ο πρόεδρος Ποροσένκο - Άγριο ξύλο έξω από μοναστήρι στο Κίεβο [βίντεο&εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μέλη του Δεξιού Τομέα τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

Αντιμέτωπος με τους ουκρανούς ακροδεξιούς και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ο πρόεδρος Ποροσένκο - Άγριο ξύλο έξω από μοναστήρι στο Κίεβο [βίντεο&εικόνες] | iefimerida.gr 3

Σύρραξη αστυνομικών έξω από ορθόδοκο μοναστήρι στο Κίεβο, προκειμένου να απομακρυνθούν οι Ουκρανοί εθνικιστές

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Κίεβο, στο πλαίσιο της επετείου των 73 χρόνων από την εισβολή των Ναζί στην ΕΣΣΔ, δήλωσε ότι «το ενδεχόμενο του πολέμου έγινε ξανά πραγματικότητα στην Ουκρανία. Η αίσθηση και δυσωδία του πολέμου βρίσκονται παντού. Γι' αυτό αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στην ειρήνη»|.

Όμως οι αυτονομιστές δεν το αποδέχονται.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσε σε «ουσιαστικό διάλογο» τόσο την ουκρανική ηγεσία όσο τους ρωσόφιλους αποσχιστές. «Είναι απαραίτητο να αρχίσει ένας λεπτομερής και ουσιαστικός διάλογος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι στρατιωτικές ενέργειες συνεχίζονται», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον, τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο Λεονίντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιούσενκο έστειλαν επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Βοήθεια από τη Μέρκελ ζήτησε ο Ποροσένκο

Εν τω μεταξύ, ο Ποροσένκο ζήτησε σήμερα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να τον βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

«Η εμπλοκή της Άνγκελα Μέρκελ και άλλων ξένων ηγετών είναι κρίσιμη για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση, έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο. Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές «παραβίασαν την εκεχειρία» στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ περισσότερες από είκοσι φορές από την εφαρμογή της.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε στον ουκρανό πρόεδρο ότι υποστηρίζει το ειρηνευτικό του σχέδιο και δήλωσε έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την έναρξη πολυμερούς διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι αναγκαία η τήρηση μίας «βιώσιμης εκεχειρίας» στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία «ντε φάκτο εκεχειρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν θα παρουσιάσει σήμερα στο Λουξεμβούργο το ειρηνευτικό σχέδιο του Πέτρο Ποροσένκο στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρωσία: Δεν πήραμε χρήματα από την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη το κουπόνι με το ποσό των 73,3 εκατομμυρίων δολαρίων από ομόλογο εκπεφρασμένο σε ευρώ ύψους τριών δισεκατομμυρίων από την Ουκρανία, το οποίο το Κίεβο δήλωσε ότι πλήρωσε την Παρασκευή.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μέχρι τώρα την παραλαβή του κουπονιού πληρωμής», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου. «Ωστόσο οι όροι του δανείου παρέχουν μια περίοδο χάριτος δέκα ημερών. Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την πληρωμή του κουπονιού εντός της περιόδου αυτής».

Η Ρωσία αγόρασε το ομόλογο εκπεφρασμένο σε ευρώ το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της χορήγησης του πακέτου οικονομικής βοήθειας που είχε συμφωνηθεί με τον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αργότερα αποπέμφθηκε και αντικαταστάθηκε από μια προσωρινή κυβέρνηση, λιγότερο αρεστή στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ