Σπιτικό πυρηνικό αντιδραστήρα κατασκευάζει 14χρονος Ιρλανδός [βίντεο] - iefimerida.gr

Σπιτικό πυρηνικό αντιδραστήρα κατασκευάζει 14χρονος Ιρλανδός [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 14χρονος Τομ Μακ Κάρθι από το Μάγιο της Ιρλανδίας, μοιάζει με ένα συνηθισμένο παιδί της ηλικίας του. Ωστόσο τα όνειρα του διαφέρουν πολύ από αυτό. Συγκεκριμένα, ο νεαρός Βρετανός έχει ως στόχο να χτίσει έναν σπιτικό πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης στο γκαράζ των γονιών του.

Ενα από τα καλύτερα πράγματα του να είσαι έφηβος είναι το να σε θέση να δαπανήσεις όσο χρόνο θες για να κάνεις πράγματα που αγαπάς. Για τον Τομ, αυτό είναι η επιστήμη και ιδιαίτερα η Φυσική.

Η οικοδόμηση του αντιδραστήρα ωστόσο δεν είναι κανένα σουρεαλιστικό όνειρο. Συγκεκριμένα ο τύπος του αντιδραστήρα που θέλει να χτίσει ο Τομ έχει ήδη γίνει από άλλους ανθρώπους. Αν και όπως ο ίδιος σημειώνει, «Είναι κάπως σαν την αναρρίχηση στο Εβερεστ - έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά όχι από πολλούς».

Γι 'αυτόν, ο στόχος είναι απλός: θέλει να αναπτύξει ένα νέο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς όλους τους κινδύνους που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια.

Είχε πρώτη φορά την ιδέα για την κατασκευή του μίνι αντιδραστήρα πριν από μόλις ένα χρόνο, όταν είδε ένα βίντεο ενός εφήβου από τις ΗΠΑ του, Τέιλορ Ουίλσον ο οποίος έχτισε ένα Fusor, ένα είδος μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα, αποδεικνύοντας ότι η κατασκευή του είναι εφικτή και χωράει άνετα μέσα σε ένα δωμάτιο.
«Βλέποντας αυτόν τον άλλο 14χρονο που το έχτισε σκέφτηκα« γιατί δεν μπορώ να το κάνω αυτό» αναφέρει ο Μακ Κάρθι.

Ξεκίνησε την υλοποίηση της ιδέας του, ξοδεύοντας ώρες ερευνώντας τον εξοπλισμό, τους μηχανισμούς και τις βασικές έννοιες. Μετά από αρκετούς μήνες μελέτης, αποφάσισε ότι ήταν έτοιμος να αρχίσει πραγματικά την κατασκευή του.

Τα πιο σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου ήταν τα χρήματα και η συγκατάθεση των γονιών του.

«Το να πείσω τη μαμά και τον μπαμπά, ήταν το πιο δύσκολο. Επρεπε να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν επρόκειτο να ανατινάξω την πόλη»

Μετά από αυτό, πήρε βοήθεια από τον θείο του, ο οποίος είναι καθηγητής της βιοχημείας στην UCC και τον έφερε σε επαφή με άλλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον βοηθήσει.

Το επόμενο πράγμα ήταν τα χρήματα: «Σκέφτηκα ότι ίσως θα μπορούσα να το κάνω για € 3000 και θα μπορούσα ενδεχομένως να ζητήσω από τους γονείς μου να βοηθήσουν και να συγκεντρώσω τα υπόλοιπα χρήματα μόνος, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι όσο λιγότερα χρήματα έχω, τόσο περισσότερα θα πάρω».

Ετσι ξεκίνησε έναν έρανο,ζητώντας από τους πολίτες να δωρίσουν στην έρευνά του. «Αν φτάσω τα 10.000 ευρώ, μπορώ να πάω σε εταιρείες και στο eBay και να πάρω τα κομμάτια που μου χρειάζονται»

Το σχέδιο του Τομ έχει διπλό σκοπό: Πρώτον, θέλει να κάνει έρευνα σε ένα αντικείμενο που ονομάζεται «επιβράδυνση» και δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών ακόμα, εξασφαλίζοντας του βραβείο νέου επιστήμονα.

Η άλλη ιδέα όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη: θέλει να εξετάσει κατά πόσον το Fusor θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Με άλλα λόγια, θα είναι πυρηνική ενέργεια, αλλά χωρίς τους κινδύνους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ