Νέες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα: Ο Πειραιάς είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Νέες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα: Ο Πειραιάς είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τη νέα γενιά σημαντικών επενδύσεων μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραι

Ο κινέζος πρωθυπουργός τόνισε πως το λιμάνι του Πειραιά «μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για την Κίνα στην Ευρώπη», μειώνοντας κατά 7 έως 11 ημέρες τη θαλάσσια μεταφορά των κινεζικών εξαγωγών. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου να επενδύσει στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταφορά προϊόντων προς την Ευρώπη, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία του λιμανιού του Πειραιά για το κινεζικό εμπόριο.

Μιλώντας στη συνέχεια στο φόρουμ Ναυτιλιακής, Επενδυτικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, ο κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε πως το Πεκίνο μπορεί να προσφέρει «χρηματοδοτική υποστήριξη» για τα σιδηροδρομικά έργα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «China Daily» μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να επενδύσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι δύο πρωθυπουργοί, αφού νωρίτερα επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στη συνέχεια, μετέβησαν στον Πειραιά όπου εγκαινίασαν το τραίνο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με κινεζικά προϊόντα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, μέσω του δικτύου του ΟΣΕ, στην ενδοχώρα της Ευρώπης. Ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της κινεζικής εταιρίας για τα πλάνα ανάπτυξης του λιμανιού ως διαμετακομιστικού κέντρου για την προώθηση των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Ευρώπη.

Σαμαράς: Δημιουργούνται δυνατότητες για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του σαν βασική πύλη εισόδου από την Ασία. Η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μία νέα προοπτική για τη χώρα την οποία ήδη αξιοποιούν μεγάλες εταιρίες όπως η ΖΤΕ, η Sony, η HΡ. H εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Όπως διαπιστώσατε, οι δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι τεράστιες».

Ο κ. Λι προσέθεσε πως η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η αποτελεσματική λειτουργία του λιμανιού συγκαταλέγεται στα «απτά αποτελέσματα» της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δημιουργούνται δυνατότητες για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων» εκτός από τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά ιδιαίτερα και την «ανάπτυξη κλάδων όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης στην Ελλάδα και την αναβάθμιση της χώρας στην περιοχή, τονίζοντας ότι «η Κίνα αυξάνει τη ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών. Η Ελλάδα ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη διακινεί μεγάλο μέρος της κινεζικής παραγωγής και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων».

Ο Σαμαράς στην «China Daily» για τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

Τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας αναλύει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «China Daily», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη, υπό τον τίτλο «Κίνα και Ελλάδα ανοίγουν "παράθυρο" Πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, στις προσδοκίες του από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα, και στη δυναμική της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι το 2014 είναι ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, παραθέτει στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές της Οικονομίας, αναφέρεται στη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, και τονίζει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών, οι οποίες συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης χρέους.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, ο κ. Σαμαράς αναλύει τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίως επωφελείς για τις δύο χώρες (επενδύσεις, υποδομές, ναυτιλία, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός) και υπογραμμίζει ότι σημειώνεται «απτή πρόοδος» και ότι δημιουργείται μία «σταθερή σχέση, με τεράστιες προοπτικές για τις δύο χώρες». Ειδικότερα για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη ότι η επένδυση αυτή «είναι μόνο η αρχή μίας στρατηγικής κινεζικής συμμετοχής στις ελληνικές υποδομές, στη διαδικασία για τη δημιουργία ενός μείζονος "Ευρωπαϊκού διαδρόμου"».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού ως του «καλύτερου και πιο σταθερού δρόμου για την προσέγγιση των λαών», και επισημαίνει ότι «οι μοναδικές ιστορικές εμπειρίες της Κίνας και της Ελλάδας είναι από τη φύση τους συμπληρωματικές και διαθέτουν παγκόσμια δυναμική».

Παπούλιας: «Σας υποδέχομαι ως έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας»

Στη συνέχεια, ο Κινέζος πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Σας υποδέχομαι ως έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας. Οι χώρες μας, χώρες δύο μεγάλων πολιτισμών, που έδωσαν πολλά στον κόσμο, συνεργάζονται και σήμερα έχοντας κοινά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Παπούλιας, και τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Αθήνα δείχνει, όπως του είπε χαρακτηριστικά, τη βούληση για συνέχιση αυτής της συνεργασίας.

Ο κ. Κετσιάνγκ απάντησε εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, στον κ. Παπούλια.

«Τις δύο ημέρες που βρίσκομαι εδώ έχω νιώσει την ιστορική βάση της ειλικρινούς φιλίας μας» είπε ο κ. Κετσιάνγκ προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του είναι η πρώτη στην Ελλάδα καθώς «είχα έντονη την επιθυμία να την επισκεφθώ, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας μας αλλά και προσωπικά γιατί θαυμάζω τον ελληνικό πολιτισμό. Εξοχότατε σας θεωρούμε παλιό καλό φίλο της Κίνας» είπε ο κ. Κετσιάνγκ στον κ. Παπούλια. «Έτσι νιώθω κι εγώ», ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον κ. Κετσιάνγκ, στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, που συνόδευσε τον κ. Κετσιάνγκ, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, Εμπορικής Ναυτιλίας Μιχ. Βαρβιτσιώτης και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Νέες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα: Ο Πειραιάς είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη | iefimerida.gr 10
Νέες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα: Ο Πειραιάς είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη | iefimerida.gr 11

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ