Η ηλιοθεραπεία είναι εθιστική όσο η νικοτίνη και το σεξ -Ο ήλιος αυξάνει την παραγωγή των ορμονών ευχαρίστησης - iefimerida.gr

Η ηλιοθεραπεία είναι εθιστική όσο η νικοτίνη και το σεξ -Ο ήλιος αυξάνει την παραγωγή των ορμονών ευχαρίστησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστημονική έρευνα της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, εξηγεί πως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εθιστική για τον οργανισμό μας όπως ακριβώς λειτουργεί και η νικοτίνη. Η εν λόγω έρευνα εξηγεί γιατί τόσοι άνθρωποι ενω γνωρίζουν τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας επιμένουν να κάθονται στο ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα αψηφώντας τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δερματολόγο Ντέηβιντ Φίσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης σύμφωνα με το Reuters, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι όσο αυτά εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία τόσο αυξάνεται η παραγωγή οπιοειδών και συγκεκριμένα των βήτα-ενδορφινών που είναι η ορμόνες της ευχαρίστησης.

Οι ενδορφίνες λειτουργούν με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό που δρουν οι άκρως εθιστικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η μορφίνη, ενώ οι ίδιες ορμόνες παράγονται και κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι αν και η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ζώα, τα ευρήματά της εφαρμόζονται και στους ανθρώπους.

Τα πειραματόζωα έπαθαν σύνδρομο στέρησης

Όταν οι ερευνητές σταμάτησαν να χορηγούν φάρμακο που ενεργοποιούσε την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα των πειραματόζωων, αυτά εμφάνισαν συμπτώματα συνδρόμου στέρησης, όπως τρέμουλα. Η διάρκεια του πειράματος ήταν έξι εβδομάδων, με καθημερινή έκθεση των ζώων σε υπεριώδη ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που θα έπαιρνε ένας άνθρωπος που θα έμενε μισή ώρα κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Οι ενδορφίνες που παρήγαγαν αυξήθηκαν κατά 30% έως 50% στο αίμα των ζώων ήδη από την πρώτη εβδομάδα.

Η εθιστική φύση της ηλιακής ακτινοβολίας συνδέεται με την αύξηση του καρκίνου

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η εθιστική φύση της ηλιακής ακτινοβολίας «μπορεί να παίζει ρόλο για την ασταμάτητη άνοδο των περιστατικών καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους», ιδίως της πιο επιθετικής μορφής, του μελανώματος και όπως είπαν τώρα εξηγείται γιατί τόσοι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν το μαύρισμα και «κολλάνε» παρά τους κινδύνους.

Πάντως οι επιστήμονες τόνισαν ότι επειδή τα ποντίκια είναι νυκτόβια και παραμένει ερωτηματικό αν οι οργανικές αντιδράσεις τους στο ηλιακό φως είναι όντως όμοιες με των ανθρώπων. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται πραγματικά εθιστική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ