Σαν θρίλερ του Χόλιγουντ: Στις ΗΠΑ 75 επιστήμονες εκτέθηκαν στο θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα - iefimerida.gr

Σαν θρίλερ του Χόλιγουντ: Στις ΗΠΑ 75 επιστήμονες εκτέθηκαν στο θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα

Σαν θρίλερ του Χόλιγουντ: 75 επιστήμονες εκτέθηκαν στο θανατηφόρο βακτήριο του ά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει στις ΗΠΑ η έκθεση 75 επιστημόνων σε κυβερνητικό εργαστήριο της Ατλάντα σε ζωντανά βακτήρια άνθρακα. Στους επιστήμονες χορηγείται θεραπεία για να προληφθεί η εμφάνιση της ασθένειας, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ενώ στην έρευνα έχει αναμειχθεί και το FBI.

Oι πρώτες εικασίες σχετικά με την πιθανή έκθεση των επιστημόνων που εργάζονταν στο εργαστήριο βιοασφάλειας του CDC στην Ατλάντα, όπως γράφει το ρεπορτάζ του Reuters, κάνουν λόγο για μη τήρηση της πρέπουσας διαδικασίας από τους ίδιους τους ειδικούς προκειμένου να αδρανοποιήσουν τα βακτήρια. Κατόπιν μετέφεραν τα δείγματα, που ενδεχομένως περιείχαν μη αδρανοποιημένο άνθρακα, σε άλλα εργαστήρια του CDC, χαμηλότερου βαθμού ασφάλειας, τα οποία δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον χειρισμό των βακτηρίων.

Σαν θρίλερ του Χόλιγουντ: Στις ΗΠΑ 75 επιστήμονες εκτέθηκαν στο θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα | iefimerida.gr 0

Ο Δρ. Πολ Μίτσαν, διευθυντής της υπηρεσίας περιβαλλοντικής υγείας και συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφαλείας, δήλωσε ότι το CDC ανακάλυψε το γεγονός το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Ιουνίου και αμέσως άρχισε να επικοινωνεί με τους εργαζόμενους στα εργαστήρια που, εν αγνοία τους, ήρθαν σε επαφή με τα δείγματα. "Κανένας δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας", διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Μίτσαν, η περίοδος επώασης του βακτηρίου είναι συνήθως 5-7 ημέρες αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου η ασθένεια εμφανίστηκε έως και 60 ημέρες μετά την έκθεση των ατόμων στο βακτήριο. Στο πρώτο στάδιο της ασθένειας, τα συμπτώματα θυμίζουν απλό κρυολόγημα ή γρίπη. Στο δεύτερο στάδιο, το άτομο που έχει μολυνθεί παρουσιάζει υψηλό πυρετό και έντονη δύσπνοια. Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια είναι θανατηφόρα στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακόμα και αν ήδη παίρνει ισχυρή αντιβίωση.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον επτά από τους ερευνητές της Ατλάντα ήρθαν σε άμεση επαφή με τον άνθρακα, ωστόσο η υπηρεσία παίρνει μέτρα και παρέχει θεραπεία σε όσους εργαζόμενους μπήκαν στα εργαστήρια. Έτσι, περίπου 75 άνθρωποι θα λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά για τις επόμενες 60 ημέρες, ενώ τους χορηγήθηκε και το εμβόλιο του άνθρακα.

Σαν θρίλερ του Χόλιγουντ: Στις ΗΠΑ 75 επιστήμονες εκτέθηκαν στο θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα | iefimerida.gr 1

Ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ως προς το αν η έκθεση στον άνθρακα οφείλεται σε αμέλεια ή σε δολιοφθορά. Ο Μίτσαν πάντως, είπε ότι το CDC διεξάγει εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσει πώς εκτέθηκαν οι επιστήμονες και σημείωσε ότι θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η εσωτερική ασφάλεια στα αμερικανικά εργαστήρια που χειρίζονται επικίνδυνα παθογόνα μικρόβια αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τη χώρα από το 2008. Εκείνη τη χρονιά, το FBI ταυτοποίησε τον Μπρους Άϊβινς, ένα αμερικανό επιστήμονα που πραγματοποιούσε έρευνες πάνω στον άνθρακα, ως τον βασικό ύποπτο για τις αποστολές φακέλων που περιείχαν το θανατηφόρο βακτήριο το 2001. Οι «επιστολές» με τον άνθρακα, οι οποίες ξεκίνησαν λίγo μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είχαν εκτοξεύσει τον πανικό στα ύψη.

Σαν θρίλερ του Χόλιγουντ: Στις ΗΠΑ 75 επιστήμονες εκτέθηκαν στο θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα | iefimerida.gr 2

Φωτογραφίες: Reuters, AFP, AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ