Εκρηξη βουνού on camera: Ανατίναξαν κορυφή των Χιλιανών Ανδεων [βίντεο & εικόνες]

H κορυφή ενός βουνού ύψους 3.000 μέτρων στις Άνδεις της Χιλής εξερράγη, προκειμένου να δώσει τον απαραίτητο χώρο για την εγκατάσταση του μεγαλύτερου παγκοσμίως οπτικού τηλεσκοπίου, του E-ELT (Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο).

Η έκρηξη του ενός εκατ. τόνων βράχων ή αλλιώς των τελευταίων 40 μέτρων του βουνού δημιούργησε ένα οροπέδιο Βόρεια Χιλή για την εγκατάσταση του τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Ο λόγος που οι ειδικοί επέλεξαν το συγκεκριμένο μέρος για να τοποθετήσουν το τηλεσκόπιο που είναι «τόσο ισχυρό που θα μπορέσει να συλλέξει αρκετό φως για να δει τα όρια του Σύμπαντος, λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη», είναι γιατί θεωρείται ιδανικό και με ευρύ οπτικό πεδίο.

Το E-ELT, διαμέτρου 39 μέτρων, όταν εγκατασταθεί στο σημείο θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό». Θα είναι σε θέση να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο σήμερα λειτουργεί. Οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Eικόνες προσομοίωσης από τη μελλοντική εγκατάσταση του E-ELT:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ