Έκκληση από το ΚΕΘΕΑ για χρηματοδότηση και προσωπικό - iefimerida.gr

Έκκληση από το ΚΕΘΕΑ για χρηματοδότηση και προσωπικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, αλλά και σημαντικές δυσκολίες, όπως προβλήματα υποστελέχωσης και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση καταγράφει ο απολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το 2013 που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος υπηρεσίες σε 13.500 περίπου χρήστες ουσιών, σε διάφορες φάσεις θεραπείας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Το ΚΕΘΕΑ κάνει έκκληση για την άμεση πρόσληψη θεραπευτικού προσωπικού, για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση του προσωπικού του κατά 78 άτομα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι προσλήψεις στον οργανισμό έχουν «παγώσει» από το 2006.

Το προφίλ των χρηστών που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ μέσα στο 2013

  • Οκτώ στους 10 εξαρτημένους που το προσεγγίζουν είναι άνδρες,
  • τρεις στους 10 είναι αλλοδαποί,
  • τέσσερις στους 10 δηλώνουν άστεγοι και διαμένουν στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένους χώρους,
  • τέσσερις στους 10 δήλωσαν ότι στο χώρο που διαμένουν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει τρεχούμενο νερό,
  • έξι στους 10 δεν εργάζονται -ούτε περιστασιακά,
  • στο σύνολό τους έχουν επίσης ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας, αλλά περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις υπηρεσίες,
  • έξι στους 10 έχουν προβλήματα σωματικής υγείας,
  • το 40% δεν έχει ασφάλεια υγείας,
  • κατά την προσέλευση στο Κέντρο ένας στους 10 γνώριζε ότι είναι οροθετικός,
  • τρεις στους 10 γνώριζαν ότι πάσχουν από Ηπατίτιδα C, ποσοστά που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα, καθώς σημαντικός αριθμός δήλωσε ότι δεν είχε κάνει εξετάσεις πρόσφατα ή και ποτέ,
  • πέντε στους 10 δήλωσαν ότι είναι ενεργοί χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών (κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, αν και οι περισσότεροι δηλώνουν πολύ-χρήστες διαφόρων ουσιών),
  • περίπου τέσσερις στους 10 δηλώνουν ότι έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας, έστω μία φορά σε όλη τους τη ζωή.

Στο σχετικά χαμηλό ποσοστό κοινής χρήσης από τους χρήστες που βρίσκονται στο δρόμο φαίνεται να έχει συμβάλει η εντατικοποίηση και διεύρυνση των προγραμμάτων ανταλλαγής/διανομής συριγγών από το ΚΕΘΕΑ και τους άλλους φορείς τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας ΗΙV/AIDS.

Οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ

Μέσω των Κέντρων Άμεσης Πρόσβασης και των Κινητών του Μονάδων το Δίκτυο Φροντίδας έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τους χρήστες στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης αλλά και στην αντιμετώπιση ψυχολογικών, ιατρικών και κοινωνικο-προνοιακών προβλημάτων.

Το 2013, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Δικτύου 13.044 επισκέψεις εξαρτημένων, έγιναν 740 εξορμήσεις στις «πιάτσες», διανεμήθηκαν 34.721 καθαρές σύριγγες και συλλέχθηκαν, μέσω ανταλλαγής, 34.778 χρησιμοποιημένες, πραγματοποιήθηκαν 3.644 ιατρικές πράξεις και μοιράστηκαν 7.807 μερίδες φαγητού. Με τις νέες κινητές μονάδες που τίθενται σε λειτουργία τις επόμενες μέρες οι δυνατότητες του Δικτύου για παρεμβάσεις στο δρόμο θα διευρυνθούν σημαντικά.

Εκτός από το Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο το ΚΕΘΕΑ έθεσε επίσης σε λειτουργία το 2013 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα σε επτά πόλεις για άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική διαταραχή, με πόρους του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη δικτύων πρωτοβουλίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης άρχισε η λειτουργία συμβουλευτικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ σε δύο νέες πόλεις, Λιβαδειά και Ρόδο, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες διαμόρφωσης στην πτέρυγα των Φυλακών Διαβατών, όπου θα στεγαστεί Θεραπευτική Κοινότητα 24ωρης λειτουργίας 84 θέσεων.

Συνεχίζουν πάντως να εκκρεμούν περισσότερα από 15 αιτήματα από διάφορες πόλεις για νέες μονάδες, στα οποία το ΚΕΘΕΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί, χωρίς πρόσθετους πόρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ