Πάνος Κούτρας στη Liberation: Η Ελλάδα είναι ομοφοβική -Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Πάνος Κούτρας στη Liberation: Η Ελλάδα είναι ομοφοβική -Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλο, δισέλιδο αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Πάνο Κούτρα έκανε η γαλλική εφημερίδα Liberation με τον τίτλο «Η ελληνική ανατομία».

O Έλληνας σκηνοθέτης μετά την πασίγνωση «Στρέλλα» έρχεται να ταράξει τα νερά με τη νέα του ταινία «Xenia» στην οποία για άλλη μια φορά «βουτάει» στον κόσμο του περιθωρίου και της κοινωνικής αποξένωσης.

Η ταινία προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών -στο παράλληλο πρόγραμμα- και απέσπασε άκρως θετικά σχόλια. Πρόκειται για το ταξίδι δύο αδερφών, δεύτερης γενιάς Αλβανών. Αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όταν η μητέρα τους πεθαίνει, με σκοπό να βρουν τον πατέρα τους που τους άφησε και έφυγε όταν ήταν μικρά.

Είναι η ιστορία του Ντάνι και του Όντι, με τον πρώτο να είναι γκέι και τον δεύτερο στρέιτ. Αυτή η περίεργη σχέση περιβάλλεται από την Ελλάδα της κρίσης και το αποπνικτικό περιβάλλον που αυτή δημιουργηθεί για τους ανθρώπους. Τα δύο αδέρφια δέχονται επίθεση από Χρυσαυγίτες, έρχονται αντιμέτωποι με συμμορίες Αλβανών και τελικά καταλήγουν στην παρανομία.

Πάνος Κούτρας στη Liberation: Η Ελλάδα είναι ομοφοβική -Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0

Θέματα όπως η ξενοφοβία, η ομοφυλοφυλία και ο υφέρπον φασισμός της κοινωνίας διαπερνούν τον κεντρικό πυρήνα της ταινίας, αλλά και της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πάνος Κούτρας στη Liberation.

Ο ίδιος σκιαγραφεί τον εαυτό του ως «γκέι ακτιβιστή και αριστερό καλλιτέχνη. Η κουλτούρα μου είναι "αμφιλεγόμενη". Για να καταλάβει κανείς την κουλτούρα μου, πρέπει να διαβάσει κανείς
Προυστ ή Όσκαρ Ουάιλντ και να δει Φασμπίντερ ή Βισκόντι. Να δει τα έργα τους από την ομοφυλοφιλική τους διάσταση. Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου είναι μία μια ομοφοβική χώρα, φαινομενικά άνετη, αλλά στην πραγματικότητα πιο υποκριτική από άλλες. Κανένας Έλληνας δεν θα αναγνωρίσει ποτέ έναν αθλητή που είναι ομοφυλόφιλος ή μία γιατρό λεσβία» λέει ο Πάνος Κούτρας. Και κλείνει το θέμα λέγοντας: «Δεν είναι απλό να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο και επειδή είμαστε μια υποκριτική χώρα το πρόβλημα είναι να το δείχνεις, ακόμη κι αν όλοι γνωρίζουν γι' αυτό».

Πάνος Κούτρας στη Liberation: Η Ελλάδα είναι ομοφοβική -Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1

Επιμένει όπως λέει στο θέμα της μετανάστευσης, γιατί βρίσκει απαράδεκτο να μην δίνει η ελληνική κυβέρνηση την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει στα παιδιά δεύτερης γενιάς να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 200.000 παιδιά που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της "έξωσης". Είναι ντροπή να βλέπουμε από τον ζεστό καναπέ μας τα σκάφη να βυθίζονται στην Λαμπεντούζα. Πώς γίνεται να δεχόμαστε ότι άντρες, γυναίκες και παιδιά για να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους, καταλήγουν στα 100 μέτρα κάτω από τη θάλασσα;».

Πάνος Κούτρας στη Liberation: Η Ελλάδα είναι ομοφοβική -Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι κάτι που τον ανησυχεί πολύ: «Έχει αναγνωριστεί ως εγκληματική οργάνωση, ένα κόμμα το οποίο διανέμει τρόφιμα στους φτωχούς, με την προϋπόθεση ότι είναι ελληνικής καταγωγής... Η Μαρίν Λεπέν δε με φοβίζει τόσο όσο η Χρυσή Αυγή, γιατί ο λόγος της κινείται σε πιο λογικά επίπεδα, ωστόσο δε θέλω να γίνει κυβέρνηση γιατί τους ρατσιστές δεν μπορείς ποτέ να τους εμπιστεύεσαι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ