fbpx Συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο η έκδοση του πενταετούς ομολόγου | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΟΔΔΗΧ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο η έκδοση του πενταετούς ομολόγου

Συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο η έκδοση του πενταετούς ομολόγου
19|06|2014 | 12:29

Επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζει ο Οργανισμός για τη Διαχείριση του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την έκδοση των ελληνικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας υπό το αγγλικό δίκαιο, η οποία αποσκοπούσε στη διαφύλαξη κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης και έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ύστερα από τέσσερα χρόνια εκδοτικής απραξίας.

Ο ΟΔΔΗΧ σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη χρήση του αγγλικού δικαίου στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στη έκδοση των ομολόγων για να καλύψει χρηματοδοτικά κενά, αλλά για να  εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους.

Διευκρινίσεις για τη χρήση του αγγλικού δικαίου

Σχετικά με το θέμα της υπαγωγής του πενταεετούς ομολόγου στο αγγλικό δίκαιο ο ΟΔΔΗΧ ανέφερε: «Η ομοιογένεια της αγοράς ομολόγων είναι καθοριστικός παράγοντας της εμπορευσιμότητας τους, άρα και της βελτιωμένης ρευστότητας τους και εν τέλει της μείωσης των αποδόσεων τους. Έτσι, στο πλαίσιο των παραπάνω στόχων, ήταν προτιμητέο η νέα έκδοση να είναι κάτω από το αγγλικό δίκαιο, και με τις ίδιες ρήτρες που προβλέπονταν για τα νέα GGBs, στο μέτρο που αυτό δεν επιφέρει κάποιο μειονέκτημα στη νομική ασφάλεια του οφειλέτη».

Ο ΟΔΔΗΧ υπογραμμίζει ακόμη στο έγγραφό του ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses) από τις οποίες διέπεται η έκδοση των 5ετών ομολόγων αποτελούν υποχρέωση από την 1.1.2013 για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, άρα και για την Ελλάδα, ενώ στο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν πέραν του αγγλικού δικαίου υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών των χρεογράφων ο ΟΔΔΗΧ ενημερώνει ότι «δεν υπάρχουν πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των επενδυτών της έκδοσης αυτής».

Όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, ύστερα από δύο μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους, όπως το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 και το Debt Buy Back του Δεκεμβρίου 2012, η αγορά ομολόγων απέμεινε με τίτλους που δεν εκδόθηκαν ποτέ σε πρωτογενή αγορά, με αγοραία αξία υποπολλαπλάσια της ονομαστικής, με όγκους που δεν ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ανά ομάδα τίτλου.

Ακόμη περισσότερο δεν υπήρχε ούτε μια έκδοση τίτλου μεταξύ εξαμήνου και 9ετίας στερώντας έτσι την ελληνική αγορά ομολόγων από επιτόκια αγοράς για αυτές τις περιόδους, επιτόκια που θα αντανακλούσαν τις πιστοληπτικές και επενδυτικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η ελληνική αγορά παρέμενε δυσλειτουργική, κατακερματισμένη και χωρίς ρευστότητα.

Προς ενίσχυση δε αυτών, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στη νέα έκδοση για να καλυφθεί το όποιο «χρηματοδοτικό κενό», δεδομένου ότι η κάλυψη αυτή έχει ήδη διασφαλιστεί από το «Πρόγραμμα» αλλά και επικουρικά από τη μεταφορά κεφαλαίων από τη γενική κυβέρνηση στην κεντρική διοίκηση μέσω συναλλαγών repos.

Πρώτος στόχος η έξοδος στις αγορές

Ποιοι ήταν όμως οι στόχοι της έκδοσης; Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, επιδίωξη ήταν:

  • Να ξεκινήσει ένας νέος «διάλογος» του Ελληνικού Δημοσίου με τις αγορές για να ξαναμπεί η χώρα το συντομότερο δυνατό στον χάρτη του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών ύστερα από τετραετή απουσία και ιδίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για να συμβάλει αποφασιστικά στην ανατροπή του δυσμενούς επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα.
  • Να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Η καλή προετοιμασμένη έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο καταλύτης για την ασφαλή και πρωτίστως χαμηλού κόστους έξοδο των τραπεζών αλλά και ορισμένων ελληνικών επιχειρήσεων αφού πίεσε το κόστος τους προς τα κάτω με προφανή θετικά αποτελέσματα. Η πρόσφατη έξοδος της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ είναι τα ζωντανά παραδείγματα.
  • Να διευκολυνθεί η μείωση χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω της διαφύλαξης κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης.
  • Να επιτευχθεί μια ουσιαστική μετατόπιση της βάσης των επενδυτών της Ελληνικής Δημοκρατίας από μοχλευμένα κεφάλαια (Hedge Funds) σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (Long term real money investors).

Δεύτερος στόχος η μείωση του κόστους δανεισμού

Στόχος ήταν εξάλλου να μειωθεί το μέσο κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας:

  • Μέσω της δημιουργίας νέου ενδιάμεσου σημείου στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων που σήμερα εκτός από τους 3 και 6 μήνες των ΕΓΕΔ οι επόμενες λήξεις είναι από το 2013 και μετά.
  • Μέσω της συμπίεσης του κόστους των ΕΓΕΔ.
  • Μέσω της δημιουργίας εμπορευσιμότητας από τα μακροχρόνια στα βραχυχρόνια χαρτιά του ΕΔ και αντίστροφα αυξάνοντας τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.
ΣΧΟΛΙΑ