Αμερικανικός κολοσσός απολύει τον διευθυντή του έπειτα από εννέα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση [εικόνες]

Η αμερικανική εταιρεία ρούχων «Αmerican Apparel» ανακοίνωσε σήμερα πως απομακρύνει από τη θέση του γενικού διευθυντή, τον ιδρυτή της Ντοβ Τσάρνεϊ και τιμής ένεκεν του αποδίδει τον τίτλο του προέδρου. H απόφαση πάρθηκε ομόφωνα την Τετάρτη από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η αιτία ήταν η «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Τσάρνεϊ.

Ο 45χρονος επιχειρηματίας, με καταγωγή από το Μόντρεαλ του Καναδά, έγινε διάσημος στο ευρύ κοινό από τα σκάνδαλα που συνόδεψαν την άνοδο της εταιρείας του σε επιχειρηματικό κολοσσό που απασχολεί στο εργοστάσιό του και στα 249 καταστήματά του σε 20 χώρες περί τους 10.000 υπαλλήλους.

Ο ίδιος στην αρχή της καριέρας του, το 1991, οπότε και ίδρυσε την εταιρεία κατασκευής και πώλησης T-shirts δεν δίστασε να προχωρήσει σε προκλητικές διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν πορνοστάρ και γυναίκες υπάλληλοι της American Apparel. Οι τελευταίες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση ουκ ολίγες φορές. Ο Τσάρνεϊ έχει συνολικά κατηγορηθεί επίσημα για εννέα υποθέσεις. Όλες, όμως, οι καταγγελίες είτε αποσύρθηκαν στη συνέχεια είτε μπήκαν στο αρχείο έπειτα από διακανονισμό μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, το 2011, τέσσερις υπάλληλοι μήνυσαν από κοινού τον Τσάρνεϊ. Τότε σύσσωμη η εταιρεία στάθηκε στο πλευρό του ιδρυτή της, υποστηρίζοντας πως οι καταγγέλλουσες συμμετείχαν σε συνωμοσία αντιπάλων, προκειμένου να ανακόψουν την άνοδο της «American Apparel». Έναν χρόνο αργότερα, ο τότε γενικός διευθυντής μηνύεται και πάλι, αυτή τη φορά από άνδρα. Ο πρώην διευθυντής του καταστήματος στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, Μάικλ Μπάμπλις κατηγόρησε τον 45χρονο για ανάρμοστη συμπεριφορά, όταν επειδή εκνευρίστηκε έτριψε στο πρόσωπο του Μπάμπλις λάσπη, ενώ τον εξύβρισε επειδή θεώρησε πως ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Μπάμπλις έπειτα από το περιστατικό, απολύθηκε. Ακόμη και τότε, η εταιρεία με ανακοίνωσή της είχε στηρίξει τον Τσάρνεϊ, λέγοντας η απομάκρυνση του Μπάμπλις από το πόστο του έγινε κοινή συναινέσει υπαλλήλου-επιχείρησης.

H Ιρένε Μοράλες μήνυσε το 2011 τον Ντοβ Τσάρνει, κατηγορώντας τον πως της φέρεται ως «σκλάβα του σεξ»:

Οι παραπάνω είναι οι πιο γνωστές περιπτώσεις καταγγελιών εις βάρος του 45χρονου ιδρυτή της «American Apparel».

Για την ιστορία, τη θέση του γενικού διευθυντή ανέλαβε πλέον ο Τζον Λούτρελ, πρώην οικονομικός διευθυντής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ