«Ο Καβάφης πάει σχολείο»: Εκθεση με έργα μαθητών με αφορμή το έργο του μεγάλου ποιητή [εικόνες] - iefimerida.gr

«Ο Καβάφης πάει σχολείο»: Εκθεση με έργα μαθητών με αφορμή το έργο του μεγάλου ποιητή [εικόνες]

«Ο Καβάφης πάει σχολείο»: Εκθεση με έργα μαθητών με αφορμή το έργο του μεγάλου π
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, διοργάνωσε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης, ουσιαστικότερης σχέσης των μαθητών με το έργο του Κ. Π. Καβάφη και της ποίησης γενικότερα. Στο φουαγιέ του 2ου ορόφου της Στέγης από τις 18 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το αποτέλεσμα της δουλειάς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου. Ποιητές, συγγραφείς, εικαστικοί, μουσικοί, σκηνοθέτες πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς εργαστήρια σε πέντε δημόσια σχολεία της Αττικής. Το Αρχείο Καβάφη μπήκε στη σχολική τάξη και, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, έφερε την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια, οι μαθητές προσέγγισαν τα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή μέσω μίας σύμπραξης «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση οδήγησε τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του. Το υλικό το οποίο προέκυψε από αυτά τα εργαστήρια ανέδειξε το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και η εικαστικός Ηλιάννα Σκουλάκη πραγματοποίησαν εργαστήριο στο οποίο μαθητές χρησιμοποιώντας χαρτιά, ξύλα και άλλα υλικά, δημιούργησαν σειρά αντικειμένων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.

Στο 1ο ΓΕΛ Νίκαιας, η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη και ο ζωγράφος-εικονογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας συνεργάστηκαν με τους μαθητές για να φτιάξουν ένα ξεχωριστό λεύκωμα εμπνευσμένο από τις «Θερμοπύλες» του Κ. Π. Καβάφη.

Στο 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και ο εικαστικός Κώστας Ρουσσάκης μαζί με τους μαθητές δημιούργησαν τη δική τους καβαφική γραμματοσειρά την οποία μετέτρεψαν σε στένσιλ με σκοπό να επέμβουν εικαστικά στο σχολικό χώρο. Το αποτέλεσμα; Ένα σχολείο γεμάτο ποίηση στους τοίχους.

Στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)κάλεσαν μαθητές και καθηγητές να σκεφτούν με εντελώς εναλλακτικό τρόπο το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή δημιουργώντας τα δικά τους μουσικά κομμάτια στο ιδίωμα του χιπ-χοπ. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και τον μουσικό παραγωγό και καλλιτέχνη χιπ-χοπ Jeff Gonzalez.

Τέλος, στο 14ο Γυμνάσιο Αθηνών, ο ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης δούλεψαν μαζί με τους μαθητές για να γράψουν και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Κ.Π. Καβάφη.

Στο φουαγιέ του 2ου ορόφου της Στέγης θα εκτίθενται από τις 18 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου, τα αντικείμενα, τα προσχέδια και το συνοδευτικό υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, 1ο ΓΕΛ Νίκαιας και 72ο Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 19:00 θα παρουσιαστούν στο χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 5ου ορόφου, το θεατρικό έργο του 14ου Γυμνασίου Αθηνών και τα μουσικά κομμάτια που ετοίμασαν τα παιδιά του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων.

Έκθεση με έργα των μαθητών
Διάρκεια: 18 Ιουνίου - 27 Ιουλίου
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
Για το θεατρικό έργο και τη μουσική των μαθητών που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 19:00, η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

«Ο Καβάφης πάει σχολείο»: Εκθεση με έργα μαθητών με αφορμή το έργο του μεγάλου ποιητή [εικόνες] | iefimerida.gr 0
«Ο Καβάφης πάει σχολείο»: Εκθεση με έργα μαθητών με αφορμή το έργο του μεγάλου ποιητή [εικόνες] | iefimerida.gr 1
«Ο Καβάφης πάει σχολείο»: Εκθεση με έργα μαθητών με αφορμή το έργο του μεγάλου ποιητή [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ