Deutsche Bank: Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών [γράφημα] - iefimerida.gr

Deutsche Bank: Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών [γράφημα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Deutsche Bank σε τελευταία της μελέτη εξηγεί ότι ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν επιτύχει μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων τους έναντι της Γερμανίας μεγαλύτερη του 70%, στην περίπτωση της Ελλάδας, το έλλειμμα σημειώνει μείωση μόνο 50%.


Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, αυτές οι επιδόσεις είναι απογοητευτικές, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 13% (σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν), γεγονός που θα έπρεπε να έχει δώσει ώθηση στις εξαγωγές.

Οι οικονομολόγοι του γερμανικού οίκου εντοπίζουν το πρόβλημα της Ελλάδας στον τύπο των εξαγώγιμων προϊόντων της. Όπως εξηγούν, το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί αγροτικά προϊόντα. Και με δεδομένο ότι τα προϊόντα αυτά μικρότερη ελαστικότητα τιμών σε σχέση με τα εισοδήματα, δεν κατάφεραν να ωφεληθούν από την άνοδο των εισοδημάτων στη Γερμανία και τη μείωση του κόστους.
Αντίθετα, οι εξαγωγές των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας έχουν ωφεληθεί πολύ περισσότερο από τη βελτίωση της εισοδηματικής στάθμης των Γερμανών. Και αυτό γιατί οι εξαγωγές χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία προς τη Γερμανία αποτελούνται σε πολύ υψηλότερο βαθμό από βιομηχανικά προϊόντα, όπως π.χ. αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, το μερίδιο του εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων επί των συνολικών εξαγωγών της Ισπανίας προς τη Γερμανία είναι τετραπλάσιο σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ στην περίπτωση της Πορτογαλίας είναι πενταπλάσιο.

Οπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η Γερμανία εισάγει κατά προτεραιτότητα χημικά προϊόντα, μηχανήματα και υλικά μεταφοράς, ενώ τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα είναι χαμηλά στη ζήτηση:

Deutsche Bank: Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών [γράφημα] | iefimerida.gr 0



Ο πραγματικός κακός είναι η Κίνα

Όσοι ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν για τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα των χωρών της περιφέρειας που συνέβαλαν στην εκδήλωση της κρίσης χρέους, δεν θα πρέπει να στρέφονται στη Γερμανία, αναφέρει η ίδια μελέτη της Deutsche Bank. Ο πραγματικός “κακός” της υπόθεσης αυτής είναι η Κίνα, γράφει.

Η έντονη δημόσια συζήτηση που γίνεται για το θέμα, αγνοεί το ρόλο της Κίνας και κατηγορεί άδικα τη Γερμανία, τονίζεται.

Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, η Κίνα εμφανίζει υψηλότερα αλλά και διευρυνόμενα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των χωρών της περιφέρειας από ό,τι η Γερμανία, από το 2010. Την ίδια στιγμή, τα κινέζικα προϊόντα αποτελούν σκληρούς ανταγωνιστές για όσα παράγουν οι χώρες της περιφέρειας στις τρίτες αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η τράπεζα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εισαγωγών κινέζικων υφασμάτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 372% στην Ελλάδα στο διάστημα 2000-2011, κατά 706% στην Πορτογαλία, κατά 635% στην Ισπανία και 485% στην Ιταλία. Και αυτό, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη τοπική παραγωγή στις χώρες αυτές δέχεται σοβαρό πλήγμα, σημειώνοντας πτώση 55% στην Ελλάδα, 11% στην Πορτογαλία, 25% στην Ισπανία και 10% στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ