«Έπεσε» το οχυρό του Καντάφι [βίντεο] - iefimerida.gr

«Έπεσε» το οχυρό του Καντάφι [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αντίσταση στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια σταμάτησε εντελώς και εκατοντάδες εξεγερμένοι όρμησαν στο χώρο και πυροβολούν στον αέρα πανηγυρίζοντας και ζητωκραυγάζοντας, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Οι ηγέτες των εξεγερμένων ανέφεραν ότι το 80% της πρωτεύουσας της Λιβύης ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις τους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

«Μόλις μίλησα με τον (πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου) Άμπντουλ Τζαλίλ, ο οποίος μου είπε ότι το 80% της Τρίπολης ελέγχεται από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο αλλά ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προχωρήσει περαιτέρω», στον πλήρη έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας, ανέφερε η Κάθριν Άστον.

Η κ. Άστον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων εξέφρασαν την επιθυμία τους για διεθνή βοήθεια στην προετοιμασία των εκλογών στην χώρα.

«Η εποχή Καντάφι φτάνει στο τέλος της» εκτίμησε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ, ενώ την ίδια ώρα η Μάλτα, το Μαρόκο και το Ιράκ ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τους Λίβυους εξεγερμένους ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

«Οι εξεγερμένοι έχουν πρακτικά απελευθερώσει ολόκληρη την πόλη της Τρίπολης, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης. Υπάρχει ακόμη μία αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για να ρυθμιστεί η κατάσταση. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η εποχή Καντάφι φτάνει στο τέλος της» δήλωσε η Τρινιδάδ Χιμένεθ.


Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Κάρμε Τσακόν ανέφερε ότι η πτώση του καθεστώτος Καντάφι είναι "ζήτημα ωρών ή ημερών", προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ "εργάζεται ήδη" για την μετά τον Καντάφι εποχή.

Οι δύο Ισπανίδες υπουργοί σημείωσαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να οδηγήσουν την μεταβατική διαδικασία.

Στο μεταξύ, η Μάλτα αναγνώρισε επισήμως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λόρενς Γκόνζι, σημειώνοντας ότι είναι καιρός ο Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να σταματήσει την αιματοχυσία.

Την ίδια απόφαση πήρε και το Ιράκ, το οποίο επίσης αναγνώρισε το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων ως το νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, 23 Αυγούστου 2011, να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως τον μοναδικό και νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» ανέφερε ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην αναγνώριση των Λίβυων εξεγερμένων προχώρησε και το Μαρόκο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να ταξιδεύσει στην Βεγγάζη για να εκφράσει την υποστήριξή του στους Λίβυους.

«Το βασίλειο του Μαρόκου επιβεβαιώνει σήμερα την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης και υπεύθυνο για τις προσδοκίες του για ένα καλύτερο μέλλον που θα βασίζεται στην ισότητα, στην δικαιοσύνη, στην δημοκρατία και στους νόμους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Τάγιεμπ Φάσι Φίχρι.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι φαίνεται να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι επιμένει στην εκτίμηση του ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν πρόσθεσε ότι αν και οι δυνατότητες της διοίκησης των δυνάμεων του Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί, παραμένουν επικίνδυνες.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις των χημικών όπλων της Λιβύης, εν μέσω ανησυχιών στο Κογκρέσο ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ομπάμα και της Γαλλίας Σαρκοζί λένε ότι το τέλος του καθεστώτος Καντάφι «πλησιάζει»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν σήμερα για τη Λιβύη και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το τέλος της εξουσίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι είναι αναπόφευκτο και πλησιάζει, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Γαλλικής προεδρίας.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία "θα συνεχίσουν τη στρατιωτική προσπάθεια" και πρόκειται να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στους λίβυους εξεγερμένους έως ότου οι δυνάμεις του Καντάφι παραδοθούν, ενώ οι ΗΠΑ και το Παρίσι θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης σύντομα στο Παρίσι ώστε να υπάρξει διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας, όπως ανέφερε το ανακοινωθέν από τα Ηλύσια Πεδία.

Οι δύο ηγέτες "είναι ευτυχείς για την αποφασιστική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην διάρκεια των τελευταίων ημερών από τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου" των εξεγερμένων, ενώ «εκτιμούν ότι το τέλος του καθεστώτος του Καντάφι είναι πλέον αναπόφευκτο και πλησιάζει», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γαλλικής προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ