Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή - iefimerida.gr

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα δεδομένα θέτει για το Μπουένος Άιρες η χθεσινή αρνητική για την προσφυγή της Αργεντινής απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή της χώρας της Λατινικής Αμερικής εναντίον απόφασης για την καταβολή 1,33 δισ. δολαρίων σε hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση χρέους.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμής του χρέους.

Πάντως, παρότι η Κίρχνερ υποσχέθηκε να συνεχίσει την καταβολή των οφειλομένων πληρωμών στο 93% των ιδιωτών πιστωτών που είχαν δεχτεί τις αναδιαρθρώσεις του χρέους του 2005 και 2010, άφησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τους όρους πληρωμής των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση. «Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής σε τηλεοπτική της ομιλία. «Η απόφαση δεν με εκπλήσσει», πρόσθεσε η Κίρχνερ. «Δεν είμαι αναστατωμένη, είμαι ανήσυχη. Υποχρέωσή μας είναι να πληρώσουμε τους πιστωτές μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας εκβιάζουν».

Η πρόεδρος τόνισε κυρίως ότι το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση.

Η Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση 900 εκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ