Η πανέμορφη μπλόγκερ που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ: Ψάχνει «παράξενα» συστατικά στα τρόφιμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Η πανέμορφη μπλόγκερ που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ: Ψάχνει «παράξενα» συστατικά στα τρόφιμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βάνι Χάρι είναι μία από τις ισχυρότερες μπλόγκερ στον κόσμο αφού καταφέρνει να επηρεάσει την πολιτική πολυεθνικών. Με την πένα της και την ομορφιά της έχει αναγκάσει κολοσσούς, όπως η Κraft, τα Sturbucks κ.α., να πετάξουν ύποπτα συστατικά από τα προϊόντα τους.


Είναι ιδιοκτήτρια του μπλογκ Foodbabe.com που ερευνά μεθόδους και συστατικά που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές τροφίμων στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για εταιρείες που αρνήθηκαν συστηματικά ως σήμερα να υποκύψουν σε πιέσεις και αιτήματα επιστημόνων. Η Βάνι Χάρι τα κατάφερε. Το 2011 έγραψε ένα άρθρο για τα 100 συστατικά που περιέχονται στα σάντουιτς της εταιρείας Chick-fil-A. Το κείμενο είχε τέτοια ανταπόκριση που η εταιρεία την κάλεσε το 2012 να επισκεφθεί τα κεντρικά της στην Ατλάντα και να συζητήσουν. Το 2013 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τα σάντουιτς το σιρόπι καλαμποκιού και άλλα συστατικά που εκείνη είχε καταγγείλει.



Η ιστορία της είναι εξαιρετικά πρωτότυπη. Πριν από μερικά χρόνια εργαζόταν ως σύμβουλος στον τραπεζικό κλάδο, όταν άρχισε να ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας. Πεπεισμένη ότι τα συστατικά των τροφίμων που παράγουν οι μεγάλες κυρίως βιομηχανίες ευθύνονταν γι' αυτά, άρχισε να γράφει στο προσωπικό της μπλογκ, το οποίο ονομάζει «FoodBabe». Εκεί καταγράφει τα συστατικά αρκετών τροφίμων και επισημαίνει εκείνα που θεωρεί βλαβερά για την υγεία.


Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές αναγνωστών του μπλογκ της και να υποχρεώσει κολοσσούς που συνολικά κάνουν τζίρο 364 δισ. δολάρια να αποσύρουν συστατικά από τα προϊόντα τους.

Ακόμη, ύστερα από παρέμβαση της 34χρονης κοπέλας, η Kraft αφαίρεσε χρωστικές ουσίες από ένα σνακ που κυκλοφορούσε στην αγορά. Η Χάρι είχε επιμείνει επί επτά μήνες και είχε κερδίσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ στην καμπάνια της εναντίον της πολυεθνικής. Αργότερα η μπλόγκερ έστρεψε τα βέλη της εναντίον της Subway, αλυσίδας fast food, που τελικώς αφαίρεσε από το ψωμί που παρασκευάζει μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή στρωμάτων για γιόγκα. Σε ανάλογες ενέργειες έχουν προβεί και άλλες εταιρείες, όπως η General Mills και η Chipotle.

Η Χάρι έχει δεχτεί αρκετή κριτική με την αιτιολογία ότι οι «καταγγελίες» της δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Το 2012 είχε προκαλέσει αίσθηση όταν εμφανίστηκε στο συνέδριο των Δημοκρατικών ζητώντας από τον Μπαράκ Ομπάμα να υπάρχει σαφής σήμανση της χρήσης γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών (GMO's) στα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ