H Liberation βρήκε ανταποκριτή για το Μουντιάλ: Τον πρώην ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ [εικόνες]

Από το Στρασβούργο στη Βραζιλία, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ζει το δικό του Μουντιάλ. Κάθε μέρα, ο «Κόκκινος Ντάνι», ο γαλλογερμανός πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων που πρόσφατα αποχαιρέτησε οριστικά το Ευρωκοινοβούλιο, διασχίζει τη Βραζιλία με ένα φορτηγάκι για να καταγράψει μια χώρα που ζει πίσω από τη φιέστα της FIFA: το Μουντιάλ των Βραζιλιάνων πίσω από το Μουντιάλ.

Ο Κον-Μπεντίτ, από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του παρισινού Μάη του'68, στα 69 του χρόνια δεν το βάζει κάτω με τίποτα. Αυτές τις μέρες συνδυάζει τις δυο μεγάλες του αγάπες, την πολιτική και το ποδόσφαιρο. Ετσι, έγινε πρωταγωνιστής ενός road movie με επίκεντρο το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και περιστρέφεται γύρω από αυτό. Η ταινία-ντοκιμαντέρ γυρίζεται για λογαριασμό του καναλιού ευρωπαϊκού ARTE και θα προβληθεί ολόκληρη στο τέλος του χρόνου. Κάθε μέρα όμως, ο Κον-Μπεντίτ ανεβάζει στο μπλογκ του σύντομα βιντεάκια με σκηνές από το οδοιπορικό του, τα οποία αναπαράγει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Liberation.

Με ένα πολύχρωμο αυτοκίνητο – τροχόσπιτο, βαμμένο ειδικά για να ταιριάζει με την πολυχρωμία της χώρας, ο «Κόκκινος Ντάνι» διασχίζει τη Βραζιλία από άκρη σε άκρη: Σάο Πάολο, Μανάους, Μπέλο Οριζόντε, Μπραζίλια, Σαλβαντόρ και φυσικά, Ρίο Ντε Ζανέιρο. Ενα οδοιπορικό 6.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 13 Ιουλίου, όταν θα πέσει η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ένα ταξίδι, μεταξύ άλλων και στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις που τόσο έντεχνα προσπαθούν να κρύψει η κυβέρνηση της Βραζιλίας και οι διοργανωτές του Μουντιάλ για να μη χαλάσουν αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα».

«Θέλω να δω τα ματς με τους κατοίκους», λέει ο ίδιος ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Στις φαβέλες, ο κόσμος λέει ότι το Μουντιάλ δεν θα γίνει στη Βραζιλία, αλλά στη χώρα της FIFA». Το μεγάλο ίνδαλμα του Κόκκινου Ντάνι ήταν ο Σόκρατες, θρυλική μορφή και αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας το 1982 και αγωνιστής κατά της χούντας, ο οποίος πέθανε πριν από τρία χρόνια. «Οι ποδοσφαιριστές εκεί κάτω», λέει, «είναι πολιτικά και κοινωνικά ενεργοί». Πολλοί από αυτούς θα παρελάσουν από το δικό του road movie, αλλά, κυρίως, πολλοί «ανώνυμοι».

Ο Κον-Μπεντίτ δεν θα δει αυτή τη φορά κανένα αγώνα μέσα στο γήπεδο. Εχει κάνει όμως από πριν τα προγνωστικά του: «Ονειρεύομαι από τώρα ένα τελικό ανάμεσα σε Βραζιλία και Αργεντινή».

Φωτογραφίες: Liberation, Le Parisien

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ