Το ΠΑΜΕ απέκλεισε τις εισόδους ξενοδοχείων στο Σύνταγμα - iefimerida.gr

Το ΠΑΜΕ απέκλεισε τις εισόδους ξενοδοχείων στο Σύνταγμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με το ΠΑΜΕ να κλείνει την είσοδο τριών κεντρικών ξενοδοχείων στην Αθήνα.

Οι κινητοποιήσεις πάντως δεν δημιούργησαν πρόβλημα στη λειτουργία των ξενοδοχείων ενώ λίγο πριν τις 11:00 τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν «απελευθερώνοντας» τις εισόδους των ξενοδοχείων για να κατευθυνθούν προς την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου οι απεργοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι έξω από τα ξενοδοχεία για να εκφωνήσουν ομιλίες.

Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται έξω από το υπουργείο Εργασίας και η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου να έχει διακοπεί, ενώ εκπρόσωποι των απεργών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη .

Γύρω στις 06:30 μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν στην συνηθισμένη τους τακτική. Στο να αποκλείουν χώρους και κτίρια. Αυτή την φορά στόχος τους τρία κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αιτήματα την παραμονή όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τη διατήρηση των προϋποθέσεων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το πόρισμα της Επιτροπής Κρίσεων για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του υπουργείου Εργασίας, θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή στη λίστα βασικών ειδικοτήτων του κλάδου, όπως είναι οι σερβιτόροι, οι καμαριέρες, οι μάγειροι, οι ζαχαροπλάστες, οι ψήστες και οι λαντζέρηδες.

Ο κ. Προύτζος υποστήριξε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις συνηθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στον τουρισμό, οι οποίοι υφίστανται, στην υγεία τους, τις ίδιες επιπώσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά τις μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους σερβιτόρους, τις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθενται οι μάγειροι και τα χημικά που εισπνέουν οι καμαριέρες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκταση της ανασφάλιστης εργασίας και κατήγγειλε ότι από τους 550.000 εργαζομένους στον κλάδο, υπάρχουν 130.000 ανασφάλιστοι, στον τομέα του επισιτισμού και 98.000 στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η απεργία της 23ης Αυγούστου θεωρείται προειδοποιητική, ενώ η Διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει και δεύτερη εικοσιτετράωρη, την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει, εν καιρώ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο, ανάλογα με την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εργασίας.

Η διαβούλευση για τη νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά θα διαρκέσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος Αυγούστου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Έκκληση για διάλογο από Νικητιάδη

Έκκληση για διάλογο των εμπλεκομένων στον κλάδο του τουρισμού απηύθυνε από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υφυπουργός καυτηρίασε τη στάση του ΠΑΜΕ κάνοντας λόγο για «λυπηρά φαινόμενα στον τουρισμό». «Άστε τη τουριστική εξέλιξη να προχωρήσει» δήλωσε, απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές.

Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμη την τελική της θέση για τα ποια επαγγέλματα θα χαρακτηριστούν ΒΑΕ και ποια θα αποχαρακτηριστούν.

Ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι τα μπλόκα προέρχονται αποκλειστικά από το ΠΑΜΕ, ενώ δήλωσε ότι τα τέσσερα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ