Στα δύο η Νέα Δημοκρατία για τις αλλαγές στα ΑΕΙ - iefimerida.gr

Στα δύο η Νέα Δημοκρατία για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίθετη με τις προσπάθειες για να επιτευχθεί συναίνεση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέρεται να είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.Ενώ ο τομεάρχης της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος επιδιώκει να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης με την κυβέρνηση, η προσπάθειά του συναντά τις ισχυρές αντιδράσεις της ΔΑΠ αλλά και αρκετών «σκληροπυρηνικών» εντός του κόμματος.

Είναι ενδεικτικό, ότι αρκετά στελέχη της Ν.Δ. -μη θέλοντας και σε αυτή την περίπτωση να δείξουν ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση- «οχυρώνονται» πίσω από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που κρίνει αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν μοιρασμένες οι πιθανότητες για το εάν η Ν.Δ. θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Και αυτό διότι, αναμένουν εάν τελικά η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κάνει αλλαγές την ύστατη στιγμή και υιοθετήσει, έστω κάποιες βασικές προτάσεις από τις 12 που έχει θέσει η Ν.Δ. Βέβαια, στους κόλπους της Κ.Ο. υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη τονίζουν ότι το κλειδί της συναίνεσης το έχει πλέον η υπουργός και εάν θα επιδείξει διάθεση συναίνεσης.

Επί αρκετή ώρα στα γραφεία της Ν.Δ. έγινε μεγάλη συζήτηση για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ενδέχεται να τοποθετηθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς.

Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε ενώ είχε εκδοθεί μια άκρως επιθετική ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ -η οποία ανέφερε πως το νομοσχέδιο αποτελεί «δυστυχώς μια από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ»- συζητήθηκαν όλες οι πιθανές κινήσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Παρόντες ήταν ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος (που ενημέρωνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Σαμαρά που ήταν στην Κηφισιά), ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος, κ.α.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στο θέμα της εκλογής πρυτάνεων, διαφωνεί να έχει ο νέος θεσμός του Συμβουλίου διοικητικές αρμοδιότητες και ζητά να παραμείνουν αυτές στη Σύγκλητο και υπεραμύνεται της διάταξης να υπάρχει αυτόνομη ακαδημαϊκή μονάδα.

«Εάν, η υπουργός αποδείξει στην πράξη ότι έχει πραγματικά διάθεση για συναίνεση, τότε δεν έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι» λέει στο Βήμα, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, ενώ ο κ. Λυκουρέντζος επισημαίνει πως η υπουργός δεν ακούει τα επιχειρήματα και τις θέσεις της Ν.Δ. και ακυρώνει την διαδικασία του διαλόγου την οποία επιδιώκει όταν δεν λαμβάνει υπόψιν τις εισηγήσεις των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στη λογική της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Και αυτό, καθώς διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να καταγραφεί συναίνεση των δυο κομμάτων εξουσίας.

«Σε ένα πάρα πολύ μεγάλο και προβληματικό θα έλεγα σχέδιο νόμου, εμείς καταθέσαμε 12 πολύ χειροπιαστές βελτιωτικές προτάσεις, σε σημεία τα οποία μπορούν, κατά τη δική μας εκτίμηση, να μας βοηθήσουν να συνεννοηθούμε για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Από εκεί και έπειτα, έως και σήμερα, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν γίνει» τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και προδιέγραψε την περίπτωση να αλλάξει στάση η Ν.Δ., με τη φράση: «Θέλω να ελπίζω ότι ίσως αύριο (σ.σ. σήμερα) που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, αυτές οι αλλαγές μπορεί να γίνουν από την υπουργό. Αναλόγως και εμείς επιφυλασσόμαστε για το τι θα πράξουμε, την επόμενη ημέρα».

Θετική στάση του ΛΑΟΣ

Ιδιαίτερα θετική είναι η στάση του ΛΑΟΣ στο νομοσχέδιο και το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη καλεί την κυρία Διαμαντοπούλου να μην υποκύψει, σημειώνοντας, ότι «πρέπει να αντέξει στις πιέσεις του κατεστημένου».

Παράλληλα, η Δημοκρατική Συμμαχία, αφού επισημαίνει πως ο κομματισμός, η γραφειοκρατία και οι συντεχνιακές λογικές των οργανωμένων μειοψηφιών αποτελούν τις βασικές αιτίες κακοδαιμονίας και παρακμής των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ζητεί αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και την καλεί να μην ακολουθήσει μεσοβέζικες λύσεις και ιδιοτελείς συμβιβασμούς.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ