Απαλλάχθηκε ο Στρος Καν από τις κατηγορίες για βιασμό - iefimerida.gr

Απαλλάχθηκε ο Στρος Καν από τις κατηγορίες για βιασμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανός Δικαστής Μάικλ Όμπους αποφάσισε σήμερα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλικά εγκλήματα, μετά από αίτηση του εισαγγελέα, ο οποίος αποκάλυψε ψεύδη στις κατηγορίες της καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του δικαστή θέτει τέρμα σε ένα απίστευτο τρίμηνο δικαστικό σίριαλ που κόστισε στον DSK τη θέση του, ως Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις πιθανότητές του να θέσει υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Σάιρους Βανς, ζήτησε με επιστολή του προς το δικαστή Μάικλ Ομπους να σταματήσει κάθε διαδικασία σε βάρος του Στρος Καν, με αποτέλεσμα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ να του εκφράσει την "ευγνωμοσύνη" του.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας αναφέρει πως ο Στρος Καν και η Ντιαλό, είχαν τελικά σεξουαλική σχέση. Ακόμη και εάν αποδειχθεί πως ο Ντομινίκ Στρος Καν και η Ναφισάτου Ντιαλό "είχαν σεξουαλική σχέση, που πολύ πιθανόν να διαλύθηκε", δεν σημαίνει πως ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, την εξανάγκασε σε οποιαδήποτε ερωτική επαφή, αναφέρει ο εισαγγελέας Σάϊρους Βανς

Η τελική απόφαση ωστόσο, αναμένεται σήμερα Τρίτη, καθώς ο δικαστής Μαϊκλ Ομπους δέχτηκε το αίτημα του εισαγγελέα Σάιρους Βανς, να σταματήσει η δίκη. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.

Δηλώσεις Στρος Καν

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν προέβη στην ακόλουθη δήλωση, αφότου ο δικαστής απέρριψε σήμερα τις σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση:

"Αυτοί οι τελευταίοι δυόμισι μήνες ήταν ένας εφιάλτης για μένα και την οικογένειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν πιστέψει στην αθωότητά μου, και τις χιλιάδες των ανθρώπων που μας εξέφρασαν την υποστήριξή τους προσωπικά και γραπτώς. Είμαι βαθιά ευγνώμων στη σύζυγο και την οικογένειά μου που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία μαζί μου".

"Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στον δικαστή Όμπους και τους συνεργάτες του, και ιδιαίτερα σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το δικαστήριο που έκανε μια τέτοια προσπάθεια να προστατεύσει τη σύζυγό μου και εμένα κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ".

"Τέλος, είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ο περιφερειακός Εισαγγελέας συμφώνησε με τους δικηγόρους μου ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να απορριφθεί. Εκτιμούμε τον επαγγελματισμό του και εκείνο των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εν λόγω απόφαση".

"Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο για το θέμα αυτό και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και να επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή".

Αντιδράσεις σε Γαλλία και Νέα Υόρκη

Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην ανακοίνωση της πρότασης για απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του DSK. Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία πήρε τη θέση του Στρος Καν για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Γαλλίας, μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, δήλωσε ότι αισθάνεται "πολύ χαρούμενη", αλλά επεσήμανε πως πρέπει πρώτα να "περιμένουμε την ετυμηγορία".

Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που θα καθορίσουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου), που θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν καμία, άμεση τουλάχιστον, αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος Καν εξελίξεις.

Διαμαρτυρίες γυναικών κατά της πιθανής απαλλαγής του

Φεμινίστριες αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με την τύχη του Ντομινίκ Στρος Καν. Όπως και χθες Δευτέρα, περί τις είκοσι γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα Σαϊρους Βανς, να σταματήσει τη διαδικασία καταδίκης ή αθώωσης του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σήμερα, η ίδια ομάδα, που υποστηρίζει ότι υπήρξε σεξουαλική βία από τον Στρος Καν κατά της Ντιλό, αναμένεται να επαναλάβει τη συγκέντρωση - διαμαρτυρία, θεωρώντας ότι η ποινική πτυχή της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από τα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ