Ενας χρόνος από το κλείσιμο της ΕΡΤ - Ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Mundo

«Είναι μεσημέρι και το κτήριο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης φαίνεται μισοάδειο. Μετά βίας ακούγονται φωνές και οι διάδρομοι είναι έρημοι. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι». Με αυτές τις φράσεις ξεκινά το ρεπορτάζ του για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Mundo στην Αθήνα Hector Estepa. Ο δημοσιογράφος μιλά για τον ξαφνικό θάνατο της και τα πρώτα δύσκολα βήματα της ΝΕΡΙΤ συνομιλώντας με δημοσιογράφους και των δυο πλευρών.

«Σήμερα, μόνο 600 άνθρωποι δουλεύουν πλέον εκεί», συνεχίζει το ρεπορτάζ. «Εντάσσονται στη ΝΕΡΙΤ, το κανάλι που αντικατέστησε την ΕΡΤ και πολλοί πρώην συνάδελφοί τους τους θεωρούν προδότες». «Μου είναι πολύ οδυνηρό να θυμάμαι εκείνες τις μέρες. Εχασα μια πολύ στενή μου φίλη επειδή έβλεπα τα πράγματα διαφορετικά», λέει στον ισπανό ανταποκριτή η δημοσιογράφος Χρύσα Ρουμελιώτη, εργαζόμενη πια στη ΝΕΡΙΤ. «Ολοι χρειάζονται μια δουλειά για να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο πια στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ο ισπανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ παραλίγο να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς έγινε η αιτία για να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα. Υπενθυμίζει επίσης ότι τα ΜΑΤ τον περασμένο Νοέμβριο εκκένωσαν το κτήριο από τους απολυμένους εργαζόμενους οι οποίοι συνέχιζαν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους. «Η ΝΕΡΙΤ», γράφει, «άρχισε να εκπέμπει από το ίδιο κτήριο στις 4 Μαϊου. Απασχολεί περίπου 300 από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ με δίμηνες ανανεούμενες συμβάσεις.

«Η κυβέρνηση μου έκανε μια καλή πρόταση»

«Παράτησα τις διαμαρτυρίες γιατί η κυβέρνηση μου έκανε μια καλή πρόταση και δεν πίστευα ότι η ΕΡΤ επρόκειτο να ξανανοίξει», λέει στην El Mundo η Οντίν Λιναρδάτου, επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων. «Στη ζωή συμβαίνουν άσχημα πράγματα, πρέπει όμως να τα ξεπερνάμε και να ακολουθούμε πάντα τη νόμιμη οδό», προσθέτει.

«Οι Ελληνες», συνεχίζει το ρεπορτάζ, «πληρώνουν φόρο 3 ευρώ το μήνα για να συντηρούν τη ΝΕΡΙΤ. Προηγουμένως, πλήρωναν 4,2 ευρώ για την ΕΡΤ (...) Τα δελτία ειδήσεων», συνεχίζει, «έχουν επικριθεί για ευνοϊκή μεταχείρηση της κυβέρνησης, πράγμα που αρνούνται οι εργαζόμενοι: "Για πρώτη φορά είμαστε απολύτως αντικειμενικοί", δηλώνει η Οντίν Λιναρδάτου».

«Η πολεμική συνόδευσε τη ΝΕΡΙΤ από τα πρώτα της βήματα», γράφει ο ανταποκριτής. «Ο πρώην πρόεδρός της Γιώργος Προκοπάκης απομακρύνθηκε από τη θέση του δυο μέρες μετά τον διορισμό του λόγω διαφωνιών με το διοικητικό συμβούλιο. Κατόπιν, κατήγγειλε ότι ορισμένοι από τους προσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ μέσω συνέντευξης δεν πληρούσαν τα κριτήρια».

«Αδιαφανής» η διαδικασία των προσλήψεων

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην εργαζόμενου στην ΕΡΤ Μπάμπη Κοκώση, ενός από τους «αντάρτες», σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του ισπανού ανταποκριτή, «οι οποίοι εξακολουθούν να εκπέμπουν το πρόγραμμα της παλιάς ραδιοτηλεόρασης». «Δεν ήταν διαφανής η διαδικασία επιλογής των εργαζόμενων στο νέο σχήμα. Επιπλέον, δόθηκε χρόνος σε κάποια άτομα για να παρουσιάσουν πλαστά πανεπιστημιακά πτυχία», καταγγέλλει ο Μπάμπης Κοκώσης.

«Είναι ψέμα πως είμαστε με τον Σύριζα», συνεχίζει ο έλληνας δημοσιογράφος. «Ανάμεσά μας υπάρχουν και αριστεροί και δεξιοί. Το κίνημά μας έχει σχέση με τις αξίες της δημοκρατίας και την προσωπική κι επαγγελματική αξιοπρέπεια». Ο κ. Κοκώσης, όπως γράφει το ρεπορτάζ, προσπαθεί από πέρυσι να επιβιώσει δουλεύοντας από δω κι από κει, αλλά, όπως βεβαιώνει, αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Στο τέλος, λέει με πικρία: «Αν είχαμε παραμείνει όλοι ενωμένοι, η ΕΡΤ δεν θα είχε κλείσει».

Φωτογραφίες: www.eurokinissi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ