Το success story δύο αδελφών από την Ηπειρο -Πώς εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά προγράμματα έφτιαξαν το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο στην Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Το success story δύο αδελφών από την Ηπειρο -Πώς εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά προγράμματα έφτιαξαν το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο στην Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες εβδομάδες βρέχει συνέχεια τα απογεύματα. Από εκείνες τις γρήγορες καλοκαιρινές μπόρες που ευωδιάζει ο τόπος. Στο Μπουραζάνι βλέπεις σε μια μέρα όλες τις εποχές. Και όλες καθαρές σαν τον ουρανό. Οι άνθρωποί του είναι χαρούμενοι που ζουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα βορειοδυτικά του νομού Ιωαννίνων, ανάμεσα στον Γράμμο, την Τύμφη και την Νεμέρτσικα. Δεν θέλουν να έρθουν πιο κοντά. «Η ηρεμία είναι μεγάλο πράγμα», εξηγεί ο Γιώργος Τάσσος. Μεγάλωσε στα ίδια χώματα, σπούδασε κτηνιατρική στην Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακά στην Γαλλία και αποφάσισε, όταν γύρισε, να τα αλλάξει όλα. Με τον δικό του τρόπο.

Απόγονος της γενιάς των Σουλιωτών του Σαμουήλ που πυρπολήθηκε στο Κούγκι, όπως σημειώνει το Popaganda.gr, έχει το ίδιο δαιμόνιο μέσα του. Να κοιτάει μακριά. Το 1803 η φάρα -κατά την σουλιώτικη οργάνωση- 80 ατόμων ξεριζώθηκε μετά το τέλος της τρίτης εκστρατείας του Αλή Πασά. Η οικογένειά του, λοιπόν, βρίσκει καταφύγιο στο Λεσκοβίκι της Βορείας Ηπείρου και διαπρέπει στο εμπόριο με σχέσεις με Ιταλία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Το 1916 ο προπάππους του, Ευάγγελος Τάσσος, αποφασίζει να επιστρέψει και να αγοράσει 2050 στρέμματα για προχειμαδιά για τα κοπάδια του, γύρω από τον δρόμο του νερού, όπως έλεγαν τον δρόμο του Αώου όπου περνούσαν όλα τα καραβάνια. Όταν άρχισαν σιγά-σιγά να αραιώνουν οι Σαρακατσαναίοι, ο παππούς του, Θεόδωρος, και οι γιοί του, Αθανάσιος και Δημήτρης (πατέρας του Γιώργου Τάσσου) σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα ελεγχόμενο κυνηγετικό περίπτερο. Εισάγουν ελάφια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αγρίμια από την Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Αυστρία και το 1983 χτίζουν το πρώτο ξενοδοχείο για την διανυκτέρευση των κυνηγών.

«Επικερδής επιχείρηση», υποστηρίζει ο Γιώργος Τάσσος αλλά κάτι χαλούσε την όλη εικόνα. Μαζί με τον αδελφό του, Θεόδωρο, λοιπόν, παίρνουν την απόφαση να κάνουν στροφή 180 μοιρών και με την βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να οργανώσουν το πρώτο -και μοναδικό- περιβαλλοντικό πάρκο της Ελλάδας.

Διαβάστε όλοκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Τάσσου, τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε στο πάρκο και δείτε εικόνες από αυτό στο Popaganda.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ