Τι θα αντιμετωπίσει ο νέος ΓΓ Εσόδων: Στον αέρα 300.000 έλεγχοι σε ακίνητα, επιχειρήσεις, τουριστικές περιοχές - iefimerida.gr

Τι θα αντιμετωπίσει ο νέος ΓΓ Εσόδων: Στον αέρα 300.000 έλεγχοι σε ακίνητα, επιχειρήσεις, τουριστικές περιοχές

Τι θα αντιμετωπίσει ο νέος ΓΓ Εσόδων: Στον αέρα 300.000 έλεγχοι σε ακίνητα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από τη μια η «ακέφαλη» Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από την άλλη η έλλειψη προσωπικού και η προβληματική μεταφορά της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο το σχεδιασμό των θερινών ελέγχων αλλά το συνολικό φοροελεγκτικό πλάνο, που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.Αυτή είναι και η άμεση πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ευθύς μόλις αναλάβει καθήκοντα, με τη φοροδιαφυγή σε αυτούς τους κλάδους να κυμαίνεται στα επίπεδα του 40% και πλέον.

Οι εφορίες θα πρέπει να ολοκληρώσουν 4.000 πλήρεις ελέγχους, 10.000 μερικούς ελέγχους, 1.500 υποθέσεις ακινήτων, ενώ το αποκαλούμενο «μικρό» ΣΔΟΕ, καλείται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 80.000 προληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ και την έκδοση αποδείξεων, καλύπτοντας ως επί το πλείστον τη θερινή περίοδο!

Οσον αφορά, δε, στα Τελωνεία θα πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 200.000 ελέγχους, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται να κρίνει τη τύχη του αιτήματος για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης την επόμενη περίοδο. Με φόντο τον πρωτοφανή όγκο ελέγχων, αν μη τι άλλο προκαλούν αίσθηση οι δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ουσιαστικά προέβλεψε ναυάγιο, καθώς η μεταφορά της αρμοδιότητας προληπτικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στις εφορίες έγινε χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ επισημαίνει πως αν και υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, η πρόοδος είναι απογοητευτική, με αποτέλεσμα και πέρσι να καταγράφονται αποκλίσεις έναντι των στόχων.

Ως αιτίες γι' αυτή την εικόνα χαρακτηρίζονται η καθυστέρηση στις μετακινήσεις έμπειρου προσωπικού, η καθυστέρηση στη νέα στελέχωση, η ανεπαρκής οικονομική αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η απόσπαση των ελεγκτικών μονάδων από τη βασική τους δραστηριότητα, η πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία τους, η αργή μεταρρύθμιση στις εφορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ