Χάος στη Μοσούλη -Τζιχαντιστές απήγαγαν τον Τούρκο πρόξενο, τον κρατούν όμηρο μαζί με ακόμη 79 άτομα - iefimerida.gr

Χάος στη Μοσούλη -Τζιχαντιστές απήγαγαν τον Τούρκο πρόξενο, τον κρατούν όμηρο μαζί με ακόμη 79 άτομα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται η Μοσούλη, στο Ιράκ, με χιλιάδες κατοίκους να την εγκαταλείπουν ενώ τζιχαντιστές παίρνουν τον έλεγχο. Ανδρες της ομάδας Isil εισέβαλαν στο προξενείο της Τουρκίας στην πόλη και απήγαγαν τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, μαζί με 48 μέλη του προσωπικού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας του Ιράκ στο AFP, υπήρξε επικοινωνία με τους απαγωγείς, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι κρατούμενοι είναι ασφαλείς και θα μεταφερθούν άλλο σημείο. Από την Τρίτη, ένοπλοι τζιχαντιστές εισβάλλουν σε κυβερνητικά κτίρια, διώχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας και επιτάσσουν οχήματα. Ολα αυτά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, από την οποία φεύγουν κατά χιλιάδες οι κάτοικοι, προκειμένου να γλιτώσουν.

Την Τετάρτη οι αντάρτες κατέλαβαν και μέρη της πόλης Τικρίτ, γεννέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, που βρίσκεται περίπου 100 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας, της Βαγδάτης. Η απαγωγή των διπλωματών έγινε μία ημέρα μετά από την καταγγελία του Τούρκου πρόξενου στη Μοσούλη πως οι τζιχαντιστές είχαν συλλάβει 31 Τούρκους οδηγούς φορτηγών.

Από το πρωί της Τετάρτης, οι δρόμοι εξόδου από τη Μοσούλη γέμισαν αυτοκίνητα με τα οποία κυρίως γυναίκες και παιδιά προσπαθούσαν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου για να απομακρυνθούν από την πόλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Μοσούλη, καθώς φοβούνται πως θα ακολουθήσει το μακελειό συμβαίνει στη γειτονική Συρία τον τελευταίο καιρό. Οι ΗΠΑ ήδη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάληψη της Μοσούλης από την ομάδα Isis, γνωστή και ως Isil, καθώς όπως σημειώνουν αυτή η ομάδα- η ισχυρότερη μεταξύ των ανταρτών και παρακλάδι της Αλ Κάιντα- μπορεί να αποτελέσει απειλή για ολόκληρη την περιοχή.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ