Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Μόνο με εξοντωτικές ποινές θα επιστραφούν πίσω τα «κλεμμένα» - iefimerida.gr

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Μόνο με εξοντωτικές ποινές θα επιστραφούν πίσω τα «κλεμμένα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρησιμοποιώντας την φράση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη, ότι «κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος», οι σύμβουλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους χτυπούν το κουδούνι του κινδύνου, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη κατάργηση με τον νέο Ποινικό Κώδικα του νόμου 1608/50 περί καταχραστών που προβλέπει ποινές ακόμη και ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που οι δράστες στραφούν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Οι Νομικοί Σύμβουλου του Κράτους αντιδρούν ευθέως στην μείωση των ποινών που προβλέπεται με τον νέο κώδικα βλέποντας ότι εάν τελικά ψηφιστεί θα πάει «στράφι» όλη η προσπάθεια που γίνεται από τους ανακριτές για την επιστροφή των κλεμμένων. Εξάλλου, υπενθυμίζουν ότι μέχρι ώρας έχουν επιστρέψει 40.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος από τους ανακριτές των εξοπλιστικών, ποσό που ίσως να μην είχε συγκεντρωθεί εάν οι ποινές δεν ήταν τόσο εξοντωτικές και οι δράστες δεν «φοβόντουσαν» την φυλακή και δη την ισόβια κάθειρξη.

Η νέα διάταξη 324 στον Ποινικό Κώδικα έχει προκαλέσει αναταραχή και δυσαρέσκεια και στον δικαστικό κλάδο ενώ οι μόνοι που συμφωνούν είναι οι δικηγόροι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 1608/50 είναι αναχρονιστικός και πρέπει να αλλάξει. Ας δούμε όμως τι προβλέπει ο υπό κατάργηση νόμος.

Βαριές καμπάνες

Όπως είναι γνωστό, στο νόμο 1608/1950 προβλέπεται ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, κατάχρησης ενσήμου, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης εγγράφου, υπεξαίρεσης, υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία , απάτης και κλοπής, εφόσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή των νομικών προσώπων του άρθρου 263Α του Π.Κ.και το όφελος που επεδίωξε ή πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προξένησε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης και εφόσον συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις επιβάλλεται η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.

Είναι πρόδηλο ότι με το ν. 1608/1950 επιδιώκεται και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα εμφατικό η οξεία ποινική καταστολή των προσβολών της περιουσίας του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αναφέρουν οι σύμβουλοι του κράτους και προσθέτουν: "Παρά ταύτα, στο σχέδιο του νέου Π.Κ καθίσταται εμφανής η προσπάθεια «μείωσης των ποινών» που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συμβούλων του ΝΣΚ τα πράγματα θα αλλάξουν προς το ευμενέστερο με τη νέα διάταξη αφού:

Α) τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέλος της Κυβέρνησης, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο (129 παρ 1), Δικαστικό λειτουργό (141 παρ2 ),Υπάλληλο (άρθρο 165), της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στο δημόσιο, ούτε το ποσό της δωροδοκίας, ούτε η κατ' επάγγελμα τέλεση του αδικήματος. Στην περίπτωση δε που ήθελε κριθεί ότι συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει σήμερα ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη!

Β) Η «μείωση των ποινών» είναι εμφανής και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφού η ποινή της ισοβίου καθείρξεως όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης , της απιστίας, της διακεκριμένης κλοπής, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 15 ετών.

Μάλιστα το ΝΣΚ τονίζει ότι οι συνέπειες της κατάργησης του νόμου 1608/50 θα είναι καταλυτικές για τις ήδη εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται ορατός ο κίνδυνος απαλλαγής λόγω παραγραφής, ενός μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών για αδικήματα όπως τα ανωτέρω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ