Σε αναταραχή και πάλι τα Ζωνιανά - iefimerida.gr

Σε αναταραχή και πάλι τα Ζωνιανά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία των Ζωνιανών στο Μυλοπόταμο βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε αναταραχή μετά και τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στον εντοπισμό χασισοφυτείας και την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση του Σαββάτου για τον εντοπισμό της χασισοφυτείας και όσοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια ή την παρεξήγηση για πολλούς, τις ίδιας ημέρας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που εντοπίστηκε η φυτεία, προσπαθούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους διότι «η ένταση ποτέ δεν βοήθησε τη λογική και δεν έφερε αποτέλεσμα σε μια προσπάθεια επικοινωνίας διαφορετικών τμημάτων μιας κοινωνίας», όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ένστολος της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή τα γεγονότα στα Ζωνιανά, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου επιθυμεί να βάλει τάξη σε όλα όσα ακούστηκαν από σχόλια ή παρατηρήσεις κυρίως από συναδέλφους τους της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Αττικής και αφορούσαν στο πώς έγιναν ο προγραμματισμός και ο χειρισμός της υπόθεσης.

«Δηλώνουμε και διατυμπανίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μοναδικός και απαρέγκλιτος στόχος και επιδίωξή μας είναι η εκρίζωση των όποιων φαινομένων εγκληματικότητας από την περιοχή και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας που είναι και επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών», αναφέρουν οι αστυνομικοί-μέλη της ένωσης του Ρεθύμνου στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

«Για άλλη μία φορά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και να καταδείξουμε τους κινδύνους που διατρέχουν οι συνάδελφοί μας που επιχειρούν καθημερινά στην παραπάνω περιοχή, στην προσπάθειά τους να απαλλάξουν την κοινωνία από τη μάστιγα των ναρκωτικών και από φαινόμενα παραβατικότητας που την ταλανίζουν, από θερμοκέφαλους εγκληματίες, που παραμένουν αμετανόητοι και πιστά προσηλωμένοι στο χτες, χωρίς να έχουν συνετιστεί από τα γεγονότα του παρελθόντος που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο, (υπόθεση σοβαρού τραυματισμού Λαζαρίδη) αλλά εξακολουθούν με τις άνομες ενέργειες τους να τορπιλίζουν τα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας (Μυλοποτάμου) και να βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Για τους συναδέλφους τους, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις σχετικά με τα πεπραγμένα της επιχείρησης στα Ζωνιανά και για τα όσα ακολούθησαν, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου τονίζει: «Υπενθυμίζουμε ότι το αστυνομικό προσωπικό της Α.Δ. Ρεθύμνου εκπροσωπείται από νόμιμα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα... Είμαστε υπερήφανοι για τη μέχρι σήμερα πορεία μας και τη συνδικαλιστική μας δράση και κατά συνέπεια αυτόκλητοι "εργατοπατέρες", αντί να περιφέρονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, υποχρεούνται το ταχύτερο δυνατό να διέλθουν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου και να καταθέσουν τα στοιχεία που κατέχουν για διαφθορά, το κουκούλωμα και την παράβαση καθήκοντος για τον οποιοδήποτε αστυνομικό του νομού μας, διαφορετικά είναι έκθετοι και υπόλογοι».

Κάλεσαν, μάλιστα, την Ελληνική Πολιτεία και την τοπική κοινωνία να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους για την εξάλειψη των φαινομένων αυτών.

Από την πλευρά τους, κάτοικοι των Ζωνιανών τόσο κατά το παρελθόν όσο και για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράζουν την πεποίθηση πως οι υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία και όλοι όσοι εκτελούν υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να ανοίξουν διάλογο με τις εκεί τοπικές κοινωνίες και να ζητήσουν τη βοήθειά τους για φαινόμενα και πρακτικές που αμαυρώνουν την υπόληψη των κατοίκων και θέτουν σε κίνδυνο το σήμερα όλων και το αύριο των νέων παιδιών.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχοντας συνομιλήσει με κατοίκους του Μυλοποτάμου, αλλά και αστυνομικούς που περιπολούν στην περιοχή των Ζωνιανών ορέων και του Ψηλορείτη, μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί και το οποίο συμπυκνώνεται στις λέξεις «συχνές παρεξηγήσεις από λάθος προσέγγιση και των δύο πλευρών...».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεσήλικας κτηνοτρόφος, «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Μα αν καθίσουν και οι δυο πλευρές (κάτοικοι και αστυνομία) να μιλήσουν καλοπροαίρετα, θα διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει ούτε ο Γιάννης ούτε το θεριό».

Ένας νέος επιχειρηματίας της περιοχής του Μυλοποτάμου δήλωσε: «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να ζήσουμε όπως οι υπόλοιποι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα... Τη συνταγή για να ζήσουμε απλά και ήρεμα μας τη διαταράσσουν τα όποια λάθη ορισμένων και λίγων της περιοχής, αλλά μας τη χαλάνε κι οι υπερβολές και το πώς φουντώνει το κλίμα από λανθασμένη μεταφορά των στοιχείων ενός περιστατικού, μέσω των καναλιών και των καλοθελητάδων».

Στο χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου και πολύ περισσότερο στα Ζωνιανά, μετά το τραγικό περιστατικό του τραυματισμού του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη το 2006, είναι γεγονός πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο για την τάξη στην περιοχή αλλά κυρίως για την ανάδειξη πολιτιστικών και κοινωνικών στοιχείων, τα οποία ίσως λόγω της απόστασης από τα κέντρα αποφάσεων δεν είχαν τη δυνατότητα επιτυχούς δημοσιοποίησής τους.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους νέους ανθρώπους, αλλά και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του συνόλου σχεδόν του νομού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ