Η γλώσσα μας νιώθει έξι γεύσεις: Ποια είναι η καινούργια που ανακάλυψαν οι ερευνητές - iefimerida.gr

Η γλώσσα μας νιώθει έξι γεύσεις: Ποια είναι η καινούργια που ανακάλυψαν οι ερευνητές

Η γλώσσα μας νιώθει έξι γεύσεις: Ποια είναι η καινούργια που ανακάλυψαν οι ερευν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να καταλάβει και μια έκτη γεύση, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εκτός από το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικάντικο και το πικρό, η γλώσσα μας μπορεί επίσης να καταλάβει τους υδατάνθρακες, τα θρεπτικά συστατικά που διασπώνται σε ζάχαρη και αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρωκτικά μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των σακχάρων τις διαφορετικές πυκνότητες ενέργειας, ενώ άλλα μπορούν να εξακολουθούν να ξεχωρίζουν τα διαλύματα υδατάνθρακα από αυτά της πρωτεΐνης ακόμη και όταν η ικανότητά τους να καταλάβουν το γλυκό χάνεται.

Μια παρόμοια ικανότητα είχε αναζητηθεί και στους ανθρώπους, με την έρευνα να δείχνει ότι η γεύση από υδατάνθρακες στο στόμα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση.

Το πώς λειτουργεί αυτό, ωστόσο, ήταν ασαφές. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πατήσουν έναν αισθητήρα τοποθετημένο ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα τους, όταν έβλεπαν μια συγκεκριμένη οπτική ένδειξη. Ταυτόχρονα, στη γλώσσα τους έβαζαν τρία διαφορετικά υγρά.

Τα δύο πρώτα ήταν τεχνητά γλυκαντικά, με πανομοιότυπη γεύση, αλλά μόνο το ένα περιείχε υδατάνθρακες. Το τρίτο,δεν ήταν ούτε γλυκό, ούτε είχε υδατάνθρακες. Όταν χρησιμοποιήθηκε το διάλυμα υδατανθράκων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αύξηση κατά 30% της δραστηριότητας για τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση και την όραση.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα συμπληρώματα διατροφής συχνά δεν είναι τόσο ικανοποιητικά, ή γιατί τα αναψυκτικά με υδατάνθρακες γεμίζουν ενέργεια τους αθλητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ