Οι πικραμένοι πρώην υπουργοί -Το παρασκήνιο της αποχώρησής τους - iefimerida.gr

Οι πικραμένοι πρώην υπουργοί -Το παρασκήνιο της αποχώρησής τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μηνύματα προς την κοινωνία αλλά και εντός των κομμάτων σφράγισε ο ανασχηματισμός. Πικρία εκφράζουν οι αποπεμφθέντες υπουργοί.
Οι έξι κορυφαίοι υπουργοί που έφυγαν

Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι υπουργοί, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Θεόδωρος Καράογλου, καθώς και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο νέο σχήμα με δύο επιπλέον θέσεις, καθώς οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση «γαλάζιοι» είναι 13.

Υπουργεία άλλαξαν χέρια, με τη ΝΔ να μετρά 32 από 30 μέλη και το ΠΑΣΟΚ 13 από 10 που είχε μέχρι πρότινος.

Γιατί αποκαθηλώθηκε ο Αρβανιτόπουλος

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν θα συνεχίσει το έργο του στην κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση καθαίρεσής του ήταν η ανοιχτή θέση που πήρε στον Πειραιά και τις δημοτικές εκλογές κατά του Βασίλη Μιχαλολιάκου που είχε το χρίσμα της ΝΔ.

Γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε προκαλέσει επίσης θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό κόσμο και προκαλούσε μεγαλύτερη αναστάτωση στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς με τις παρεμβάσεις του.

Η πικρία του Αδωνη

Αντίστοιχα, τα πολλά μέτωπα που είχε ανοίξει ο Άδωνις Γεωργιάδης με γιατρούς και φαρμακοποιούς ήταν ο λόγος απομάκρυνσής του από το υπουργείο Υγείας, παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο επικρατούσε το σενάριο της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο, όπως το Πολιτισμού.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μη μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στην επικοινωνία τους του πρότεινε να αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε.
Ο πρώην υπουργός Υγείας φέρεται πικραμένος και με τον στενό του φίλο Μάκη Βορίδη, ο οποίος δέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο στη θέση του.

Ο κρυφός πόλεμος της Β' Αθηνών

Πικραμένος φέρεται να είναι και ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος θα παραδώσει τα ηνία του υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να αναλάβει άλλη κυβερνητική θέση. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν οι δηλώσεις του κατά του Γιάννη Σγουρού στην προεκλογική περίοδο.

Οι ίδιες πληροφορίες χρεώνουν στον Γιάννη Μιχελάκη ότι με τη στάση αυτή «γαλάζιοι» ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Γιάννη Σγουρό με αποτέλεσμα να κερδίσει η Ρένα Δούρου και να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Ανήσυχος φέρεται πλέον ο Γιάννης Μιχελάκης για την πολιτική του επιβίωση στη Β' Αθηνών, αφού άλλα κορυφαία στελέχη που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια αναλαμβάνουν υπουργεία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, όπως η Σοφία Βούλτεψη, ο Μάκης Γιακουμάτος και η Κατερίνα Παπακώστα. Ας σημειωθεί ότι από τους έξι υπουργούς που αποκαθηλώθηκαν οι 4 εκλέγονται στη Β' Αθηνών και η μάχη προοιωνίζεται πολύ σκληρή.

Μη επικοινωνιακός ο Χατζηδάκης

Εκτός κυβερνητικού σχήματος και ο Κωστής Χατζηδάκης, από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης. Στελέχη του Μαξίμου δεν έκρυβαν το τελευταίο διάστημα τη δυσαρέσκειά τους για τον υπουργό Ανάπτυξης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προωθούμενες αλλαγές στην αγορά και ειδικά για το γάλα και το ψωμί, ενώ του καταλογίζουν «βραδείς ρυθμούς» στην εκταμίευση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ.

Το γάλα και το ψωμί «έφαγαν» λένε οι ίδιες πληροφορίες, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και ο σάλος με τις άδειες στις λαϊκές αγορές ήταν η αιτία για να ανοίξει η πόρτα της εξόδου για τον υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά.

Η πίκρα του Σίμου
Εκτός κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος φέρεται να έχει πικραθεί γιατί επελέγη στη θέση του η βουλευτής - πρώην δημοσιογράφος, Σοφία Βούλτεψη.
Στον Πάνο Παναγιωτόπουλο το επιτελείο του πρωθυπουργού καταλογίζουν ελλιπή στήριξη του κυβερνητικού έργου κατά την προεκλογική περίοδο.

Παρηγοριά από τον Σαμαρά

Με τα ίδια λόγια, παρηγοριάς απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς που από χθες βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ένα ταξίδι... σε εξέλιξη.

«Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Σε ευχαριστώ για τη δουλειά που έκανες για την κυβέρνηση. Δεν έχω τίποτε να σου προσάψω. Οπως ξέρεις, οι ανασχηματισμοί δεν είναι εύκολη υπόθεση...». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προσωπικά, δια τηλεφώνου στους υπουργούς του ότι φεύγουν από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό στα ΝΕΑ.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει ο ίδιος τα τηλεφωνήματα, αυτό θεώρησε ότι ήταν πολιτικά ηθικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις ήταν γενικά ήπιες, αφού η παρατεταμένη φημολογία για τον ανασχηματισμό τους είχε κάνει όλους να αμφιβάλουν για το κατά πόσο θα παραμείνουν στην κυβέρνηση.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ