Το μπουζούκι μπαίνει (επιτέλους) στο Ωδείο Αθηνών –Χατζιδάκις, Ζαμπέτας δικαιώνονται - iefimerida.gr

Το μπουζούκι μπαίνει (επιτέλους) στο Ωδείο Αθηνών –Χατζιδάκις, Ζαμπέτας δικαιώνονται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μπουζούκι θα «μπερδέψει» γλυκά τους ήχους του απόψε στο Ωδείο της Αθήνας, με βιβλία και λογοτεχνικές φωνές. Με αφορμή την 37η Γιορτή Βιβλίου που έχει στηθεί στο Ωδείο Αθηνών (20:30μμ), ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και το μουσικό σύνολο «Οι Επόμενοι» εμφανίζονται απόψε στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής σε μια συναυλία με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ζαμπέτα και Πολυκανδριώτη με τίτλο «Το Μπουζούκι στο Ωδείο Αθηνών».

Η συναυλία θα έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα με αφορμή την ένταξη του μπουζουκιού στο Ωδείο Αθηνών από τον Οκτώβριο 2014. Πριν από την έναρξη της συναυλίας ο αρχιμουσικός και πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας) θα μιλήσουν αντίστοιχα, για το μπουζούκι στην εκπαίδευση, το μπουζούκι στην Ουνέσκο και το μπουζούκι σήμερα στην σύγχρονη βιβλιογραφία και αλλού.

Με αφορμή τη συναυλία, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συγκεριμένα η Μαρίκα Αρβανιτοπούλου συνάντησε τον μουσικό Θανάση Πολυκανδριώτη και μίλησε μαζί του για το μπουζούκι, τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα και την ίδρυση έδρας μπουζουκιού στο Γιοχάνεσμπουργκ σε λίγες ημέρες.

--Tι δουλειά έχει το μπουζούκι ανάμεσα στα βιβλία ;

«Τα τελευταία χρόνια η φωνή του μπουζουκιού μέσα από τη βιβλιογραφία έχει μεγαλώσει γιατί είναι σαν να θέλει να καλύψει κενό εκατοντάδων χρόνων. Χαίρομαι γιατί είμαι από τους λίγους που το κυνηγούν. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και είναι αλλά 3 προς έκδοση και όλα αυτά για τους επόμενους τους δικούς μου αλλά και όλους τους άλλους».

---Βρήκε επιτέλους το μπουζούκι τη θέση του ανάμεσα στα φαγκότα και τα πιάνα; Αυτό δεν σηματοδοτεί η παρουσία του στο Ωδείο Αθηνών;

«Ποτέ δεν ξεχώρισα τα όργανα της συμφωνικής μουσικής από το μπουζούκι, θεωρώ ότι είναι ένα όπως όλα αυτά.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και κατάκτηση για το μπουζούκι και τους παίκτες του αυτή, από την ίδρυση του ωδείου Αθηνών. Για μένα είναι μια ακόμα πρωτιά γιατί όπως λέει ο λαός αυτός που το παλεύει το απολαμβάνει».

---Στόχος ζωής τελικά να βρεί ένα καθαρό αυθεντικό μουσικό όργανο τη θέση που του αξίζει;

«Στη συνείδηση του Έλληνα υπάρχει πάντα ως εθνικό του όργανο. Στόχος του Πολυκανδριώτη είναι να κλείσει το δρόμο που έχουν ανοίξει κάποιοι που καλά και ντε θέλουν να το παραμερίσουν. 'Ιδωμεν.»

--Υπάρχουν λίγα μουσικά σχολεία στην χώρα. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη… δεν θα έπρεπε η μουσική εκπαίδευση να είναι πιο ευρεία και να ξεκινάει από τα χρόνια του δημοτικού;

«Πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει, γιατί κύριοι κυβερνώντες δεν έχετε ιδρύσει μια Ακαδημία μουσικής στην Ελλάδα; γιατί η Τουρκία έχει δυο; γιατί τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν τη μουσική μας από το δημοτικό; μήπως είμαστε υποανάπτυκτοι; Τα ερωτήματα πολλά και απάντηση καμία».

---Ποια είναι τα φετινά σας σχέδια;

«Πολλά και ενδιαφέροντα. Το καλοκαίρι όπως πάντα συναυλίες ανά την Ελλάδα. Ξεκινώ τα μαθήματα μου τον Οκτώβριο στο Ωδείο Αθηνών και όσοι πιστοί προσέλθετε. Από τις 14 έως τις 23 Ιουνίου είμαι στο Γιοχάνεσμπουργκ καλεσμένος της διευθύντριας ελληνικών σπουδών της σχολής Σαχέτι, Τόνιας Παπάζογλου, με σκοπό να εγκαινιάσουμε έδρα μπουζουκιού.

Επίσης θα λάβω μέρος στη συναυλία που γίνεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Πρετόρια όπου θα παίξω την σύνθεση μου Κονσέρτο για μπουζούκι Νο 1 και τραγούδια μου με τη συνοδεία της «Richard Cock's Johannesburg Festival Orchestra».

Κι ακόμη θα οργανώσω εργαστήρια σπουδών με την συμμετοχή των μαθητών της σχολής ώστε να αναδείξουμε επίδοξους νέους μουσικούς, τραγουδιστές και άλλους οργανοπαίχτες.

Ελπίζω ενδιάμεσα να βρω χρόνο για την Κύθνο».

---Πως αισθάνεστε σήμερα στην Ελλάδα, τη χώρα που ματαιώθηκαν όνειρα, ακυρώθηκαν προσδοκίες και ναυαγήσανε ψυχές;

«Πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας από τη δίκη του μεριά ώστε να φύγουμε γρήγορα από αυτή την κρίση την οικονομική αλλά και των αξιών. Οι Έλληνες τα κατάφεραν και σε πιο δύσκολες περιόδους θα τα καταφέρουν και τώρα».

---Συνεχίζετε να γράφετε μουσική ή έχετε αφοσιωθεί στην εκπαίδευση;

«Γράφω καθημερινά έχω στο συρτάρι μου πάνω από 200 τραγούδια. Μόλις τέλειωσα έναν δίσκο με τον ισραηλινό τραγουδιστή 'Ασι Γιέχιελ.

Και προχωρώ παρακάτω με σύνεση και αφοσίωση σε αυτό που ξέρω να κάνω καλυτέρα».

Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ