«Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά» - Σάλος στη Γαλλία από το αντισημιτικό ντελίριο του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν - iefimerida.gr

«Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά» - Σάλος στη Γαλλία από το αντισημιτικό ντελίριο του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν

Σάλος στη Γαλλία από το αντισημιτικό ντελίριο του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκεί που η κόρη πάει να εξωραϊσει το προφίλ του κόμματος, έρχεται ο πατέρας και τα κάνει μαντάρα. Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά το νέο ρατσιστικό παραλήρημα του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) που σάρωσε στις πρόσφατες ευρωεκλογές και πατέρας της σημερινής αρχηγού του κόμματος Μαρίν Λεπέν, έκανε νέα απαράδεκτη αντισημιτική δήλωση και μάλιστα ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι Εβραίος. Σε ένα βίντεο μάλιστα που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του FN, αλλά έχει πλέον αφαιρεθεί, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι πήραν θέση εναντίον του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο κωμικός Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά. Όταν η συνομιλήτριά του αναφέρει και τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο Λεπέν έδωσε την τρομερή απάντηση με τη «φουρνιά».

Ο Μπριέλ απάντησε με ανάρτηση στο twitter: «Ο Ζ.Μ.Λεπέν υποτροπιάζει... Έπρεπε να μας θυμίσει το αληθινό πρόσωπό του και αυτό του FN;» Έντονα αντέδρασαν οι εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας, καθώς και οργανώσεις κατά του ρατσισμού. Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει την ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν (είναι ευρωβουλευτής του FN) και να κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Το σχόλιό του «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς λίγες ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.

«Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά» - Σάλος στη Γαλλία από το αντισημιτικό ντελίριο του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν | iefimerida.gr 0

Ο Λεπέν έχει καταδικασθεί πολλές φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους ή για αμφισβήτηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα για δηλώσεις του στις οποίες χαρακτήριζε τους θαλάμους αερίων των ναζί «λεπτομέρεια της ιστορίας». Ο ίδιος πάντως επιμένει σήμερα ότι δεν είναι αυτός αντισημίτης, αλλά οι άλλοι είναι βλάκες. «Η λέξη 'φουρνιά' που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμιά αντισημιτική χροιά, παρεκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή για τους ηλίθιους», αντέδρασε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Αν υπάρχουν άνθρωποι της παράταξής μου που το ερμηνεύουν μ' αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ηλίθιους!».

Πάντως, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δέχεται πια και εξ οικείων βέλη, σε μια εποχή όπου η κόρη του έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτινάξει την ετικέτα του αντισημιτισμού από το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα και να προσεγγίσει την εβραϊκή κοινότητα. Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως αν ο Λεπέν «χρησιμοποίησε πράγματι τον όρο φουρνιά, πρόκειται για άλλη μια κακή φράση. Είναι βλακώδες πολιτικά και θλιβερό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ