Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» ορκίστηκε πρόεδρος της Ουκρανίας -O Ποροσένκο ανέλαβε και επίσημα - iefimerida.gr

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» ορκίστηκε πρόεδρος της Ουκρανίας -O Ποροσένκο ανέλαβε και επίσημα

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» ορκίστηκε πρόεδρος της Ουκρανίας -O Ποροσένκο ανέλαβε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο πρόεδρο, τον πέμπτο έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, έχει και επίσημα από το Σάββατο η Ουκρανία. Ο Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία ξένων αντιπροσωπειών, σε μία τελετή που δεν αναφέρθηκε καν το όνομα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας» δεσμεύθηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Ο Ποροσένκο, που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικής Ανάπτυξης- σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις- εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Στην πρώτη του ομιλία, ο Ποροσένκο διεμήνυσε ότι η Κριμαία ήταν και θα είναι ουκρανική. «Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη», είπε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Νορμανδία και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς "διαδρόμου" για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

«Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Στην τελετή ορκομωσίας πάντως δεν έγινε ούτε μία αναφορά στον προκάτοχο της θέσης. Ο μεταβατικός πρόεδρος, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, άνοιξε την τελετή, απαριθμώντας τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας να αναφέρει το όνομα του τέταρτου, του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ