Πέφτουν κεφάλια στη Wall Street: Πώς η κρίση επηρεάζει ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα - iefimerida.gr

Πέφτουν κεφάλια στη Wall Street: Πώς η κρίση επηρεάζει ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα

Πέφτουν κεφάλια στη Wall Street: Πώς η κρίση επηρεάζει ένα από τα πιο καλοπληρωμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εν μέσω κρίσης, τα επαγγέλματα που επηρεάζον ται πιο άμεσα είναι προφανώς αυτά που σχετίζονται με τον οικονομικό τομέα. Ωστόσο το πιο επίφοβο από αυτά είναι η δουλειά του χρηματιστή, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν από τα ψηλά στα χαμηλά.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Business Insider, η ζήτηση για χρηματιστές είναι σε κατακόρυφη πτώση. Η αγορά είναι ήσυχη κι έτσι είναι δύσκολο για αυτούς να βγάλουν χρήματα και χωρίς τα χρήματα που εκείνοι φέρνουν, τα καταστήματα, οι τράπεζες, οι εταιρείες εμπορίας, κλπ, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κρατήσουν τόσο ακριβούς υπαλλήλους που δεν χρειάζονται πραγματικά.

Ετσι πολύ χρηματιστές, ειδικά όσοι έχουν εξειδικευμένες ικανότητες δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές. Σκεφτείτε το σαν ένα παιχνίδι με μουσικές καρέκλες, μόνο που μία χαμένη καρέκλα ισοδυναμεί με μία ολόκληρη ζωή.

«Τους πρώτους έξι μήνες του έτους προσλαμβάναμε σαν τρελοί» εξηγεί ο Τζέσε Μάρους, ιδρυτής της ιστοσελίδας πρόσληψης χρηματιστών της Wall Street: «και τότε άρχισε η κρίση. Αν δεν ερχόσουν από ένα από τα κορυφαία ταμεία, CFA, Ivy education και αν δεν έβγαζες 500.000.000 δολάρια, δεν έπαιρνες τη δουλειά»

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα να κρατούν αυτές τις θέσεις ανοιχτές για πολλά χρόνια. Θέλουν να κατάλληλο υποψήφιο, και αυτός είναι συνήθως κάποιος νεότερος (από 26 έως 33 περίπου) ο οποίος δεν έχει μεταπηδήσει από ένα κατάστημα σε άλλο.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την τελευταία φορά που «έπεσαν κεφάλια» στη Wall Street. Το 2010, η νέα ρύθμιση μετά την οικονομική κρίση ανάγκασε τις τράπεζες να διαλύσουν τα ιδιόκτητα γραφεία συναλλαγών. Οι καλύτεροι χρηματιστές βρέθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ή μικρότερα λιγότερο οργανωμένα καταστήματα. Μάλιστα, κάποιοι, μεγαλύτερης ηλικίας και πιο υψηλόμισθοι βρέθηκαν εκτός του επαγγελματικού στίβου οριστικά.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή λύση» εξηγεί ο Ανταμ Γκρίλις, ιδρυτής της RoleTroll, μιας νεοσύστατης εταιρείας που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να βρει θέσεις εργασίας για οικονομικούς επαγγελματίες. Ο ίδιος ο Γκρίλις ήταν πρώην χρηματιστής που έχασε τη δουλειά του στην κρίση του 2010 και τότε ξεκίνησε το πρόγραμμα RoleTroll.

Μάλιστα η σελίδα του τον βοήθησε να βρει μια δουλειά στην Goldman μέσα σε λίγους μήνες κι έτσι αποφάσισε να βοηθήσει και άλλους χρηματιστές. Απλώς ανεβάζουν το βιογραφικό τους στη σελίδα και το πρόγραμμα θα κάνει τα υπόλοιπα. «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη διευκόλυνση για τους εμπόρους που βλέπουν το τσεκούρι να ετοιμάζεται να πέσει στο κεφάλι τους» εξηγεί.

«Είχα ανθρώπους να κλαίνε σε μένα, και είναι δύσκολο να το βιώνεις αυτό γιατί είχα βρεθεί κι εγώ στη θέση τους» δήλωσε ο Μάικλ Φρίμπεργκ πρώην χρηματιστής, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του εταιρεία διαχείρισης πλούτου, Greenwich Wealth Management LLC, πριν από 13 χρόνια. «Είμαι χαρούμενος που το έκανα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να το κάνω στα 50 μου.»

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δε νοιάζεται για τα 'χρυσά παιδιά' της Wall Street που χάνουν τις δουλειές τους και δεν είναι σε θέση να συνεχίσου να βγάζουν 1.000.000 δολάρια» δήλωσε ο Φρίμπεργκ «αλλά είναι κι αυτοί άνθρωποι και αυτός είναι πραγματικός πόνος και έχει επιπτώσεις στους ίδιους και τις οικογένειες τους και είναι οδυνηρό να το βλέπεις»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ