Αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη: Ο ένας στους τέσσερεις Εβραίους έχει πέσει θύμα σωματικής ή λεκτικής βίας

Ανησυχητική άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη διαπιστώνει σχετική έρευνα. Ο ένας στους τέσσερις Εβραίους (26%) δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιου είδους σωματική ή λεκτική βία λόγω της πίστης του μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Την έρευνα διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FRA), οργανισμός ο οποίος υπάγεται στην ΕΕ και τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα σήμερα στη σύνοδο των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της ΕΕ που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς γίνεται λίγο καιρό μετά τη δολοφονική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών που άφησε πίσω της τέσσερεις νεκρούς. Η έρευνα διεξήχθη σε οχτώ κράτη τα οποία συγκεντρώνουν το 80% του συνόλου της ευρωπαϊκής εβραϊκής κοινότητας: Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Λετονία. Σε αυτή πήραν μέρος 5.847 πολίτες εβραϊκού θρησκεύματος άνω των 16 ετών, δείγμα αρκούντως αντιπροσωπευτικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais, το ποσοστό των Εβραίων που δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί κάποιου είδους επίθεση αυξήθηκε φέτος στο 26% από 21% που ήταν πέρυσι. Το 23% λέει ότι αποφεύγει να συχνάζει σε μέρη που φέρουν εβραϊκή «σφραγίδα» επειδή φοβάται για την ασφάλειά του, ενώ περίπου το 10% έχει πέσει θύμα διακρίσεων στον εργασιακό του χώρο.

Η Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η χώρα στην οποία παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσματα αντισημιτικής βίας. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναμένεται να συνδεθεί αναπόφευκτα με την ανησυχία που προκαλεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ