«Ο άνθρωπος των τανκς στην Τιεν Αν Μεν» -Η συγκλονιστική ιστορία του φωτογράφου που τράβηξε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες - iefimerida.gr

«Ο άνθρωπος των τανκς στην Τιεν Αν Μεν» -Η συγκλονιστική ιστορία του φωτογράφου που τράβηξε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες

Ο άνθρωπος που τράβηξε το πιο συμβολικό στιγμιότυπο της Τιεν Αν Μεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H φωτογραφία του έγινε από τις πιο διάσημες και εμβληματικές των τελευταίων δεκαετιών. Το ενσταντανέ με τον φοιτητή που στέκεται σε απόσταση αναπνοής μπροστά από τα τανκς, έγινε το σύμβολο της θηριωδίας του κινεζικού καθεστώτος απέναντι στην εξέγερση των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο άνθρωπος που την τράβηξε, ο αμερικανός φωτογράφος Τζεφ Βίντενερ, αφηγείται στη Deutsche Welle την ιστορία του.

«Το Associated Press στη Νέα Υόρκη Υόρκη με παρακάλεσε να τραβήξω φωτογραφίες στην πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης, που είχε πέσει ήδη στα χέρια του στρατού», θυμάται ο δημιουργός της φωτογραφίας που έκανε το γύρο του κόσμου και ήταν ανάμεσα στις 10 υποψήφιες για το βραβείο Πούλιτζερ το 1990. «Το ξενοδοχείο Πεκίνο ήταν η πιο κατάλληλη θέση. Με τη βοήθεια ενός αμερικανού φοιτητή μπήκα στο ξενοδοχείο και εγκαταστάθηκα στο μπαλκόνι του 5ου ορόφου. Από εκεί άρχισα να βγάζω φωτογραφίες. Με έναν τηλεφακό 800 χιλιοστών κατάφερα να βγάλω μια καλά εστιασμένη φωτογραφία. Το βράδυ δεν είχα μόνο τελειώσει την αποστολή μου αλλά είχα και μια επιτυχία, τον λεγόμενο "άνθρωπο των τανκς"» . Ο αμερικανός φωτογράφος θυμάται πολύ καλά τη σκηνή και αναρωτιέται πώς ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να μη φοβηθεί.

Ο άνθρωπος της φωτογραφίας δεν συνεθλίβη από τα τανκς

«Αυτό που έκανε ήταν απλά ανυπέρβλητο. Όλοι μιλούν για το θάρρος του. Κι εγώ φυσικά. Αλλά καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς να ένοιωθε, τι να σκεφτόταν. Αν ήταν απογοητευμένος επειδή έχασε τη φίλη του ή συγγενείς και δεν σκεφτόταν ούτε τον εαυτό του».

Ο Τζεφ Βίντενερ περιγράφει και το δικό του σοκ από την εικόνα. Στην αρχή νόμισε ότι οι στρατιώτες μέσα στα τανκς θα τον συνέθλιβαν, αλλά αυτό δεν συνέβη. «Τότε πήρα τον τηλεφακό στα χέρια με το πιο δυνατό ζουμ και πάτησα το κουμπί, ήταν ένα απίστευτο γεγονός για μένα». Η φωτογραφία αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Κίνα. «Είναι λυπηρό για την κινεζική ηγεσία, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τη δημοσιεύουν», λέει ο Βίντενερ. «Γιατί και οι δύο πλευρές έκαναν λάθη. Έπειτα από τραγωδίες της ανθρωπότητας οι χώρες κάποτε αναγνωρίζουν τα λάθη τους και ζητούν συγγνώμη. Αυτό δεν έγινε με την κινέζικη ηγεσία».

Μια επέτειος με προσωπική σημασία

Η φωτογραφία ήταν ευχή και κατάρα για τον Τζεφ Βίντενερ. Από τη μια έγινε πασίγνωστος, από την άλλη λέει ότι στην καριέρα ως φωτογράφος έχει κι άλλες καλές φωτογραφίες που αξίζουν την αναγνώριση. Η φωτογραφία όμως άλλαξε και την προσωπική του ζωή. Στην επέτειο των 20 χρόνων από την αιματοχυσία πήγε στο Πεκίνο συνοδευόμενος από συνεργείο του BBC για κάποιο ντοκιμαντέρ. Καθώς προχωρούσε στην λεωφόρο Σανγκάν συνάντησε μια Γερμανίδα, την Κορίνα, που καθόταν στην άκρη του δρόμου. Της μίλησε και πέρασαν κάμποσες ώρες προφυλαγμένοι από μια μπόρα σε ένα παλιό στέκι πίνοντας τσάι.

«Μετά από 5 ώρες διαπιστώσαμε ότι είχαμε ερωτευτεί ο ένας τον άλλο. Την επόμενη χρονιά παντρευτήκαμε στη Χαβάη. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συναντούσα τη μελλοντική γυναίκα μου στον ίδιο τόπο όπου έβγαλα την ιστορική φωτογραφία, 20 χρόνια μετά».

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ