Η Τρόικα έφυγε, αλλά τα προβλήματα της Πορτογαλίας δεν τελείωσαν -Στον αέρα η τελευταία δόση του δανείου - iefimerida.gr

Η Τρόικα έφυγε, αλλά τα προβλήματα της Πορτογαλίας δεν τελείωσαν -Στον αέρα η τελευταία δόση του δανείου

Η Τρόικα έφυγε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και η Πορτογαλία πανηγύρισε πριν από λίγες ημέρες την έξοδο από το Μνημόνιο, τα προβλήματα της χώρας δεν τελείωσαν. Οπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο, η τελευταία δόση του δανείου, των 2,6 δισ. ευρώ, είναι στον αέρα, επειδή το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μία σειρά από μέτρα λιτότητας.

Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, παρότι το πρόγραμμα στήριξης τυπικά ολοκληρώθηκε στα τέλη η Μαΐου, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης εξαρτάται από όρους που είχαν υπογραφεί νωρίτερα με την Τρόικα. «Καθώς υπήρξε μεταβολή αυτών των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», είπε ο Κοέλιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τα μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι που αυτόματα δημιούργησε δημοσιονομικό κενό που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ για το 2014. Μάλιστα, το έλλειμμα μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, καθώς εκκρεμούν δύο ακόμη δικαστικές αποφάσεις για μέτρα λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το δικαστήριο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την απορριπτική απόφασή του και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το επόμενο έτος . Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 από 4% φέτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ