HuffingtonPost: Το παράδοξο των ευρωεκλογών στην Ελλάδα -Ολοι λένε ότι κέρδισαν - iefimerida.gr

HuffingtonPost: Το παράδοξο των ευρωεκλογών στην Ελλάδα -Ολοι λένε ότι κέρδισαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ελλάδα, μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλοι οι υποψήφοι, είτε έχασαν είτε κέρδισαν, φώναζαν «Ζήτω», ενώ όλος ο πολιτικός κόσμος δεν έκρυβε τη χαρά του.


Αυτό γράφει στην γαλλόφωνη HuffingtonPost ο Ελληνας δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του αγγλόφωνου περιοδικού Defensor Pacis, Δημήτρης Μαχαιρίδης.

Ολοι κέρδισαν

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη πρώτο κόμμα με 26,5% αφήνοντας τη ΝΔ στη δεύτερη θέση με 22,7%. Ομως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ έχασε 4 μονάδες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ικανοποιημένος γιατί το κόμμα του κατόρθωσε να κερδίσει επτά περιφέρειες στις 13.
Το ΠΑΣΟΚ, πρώην κραταιό κόμμα, δημιούργησε ένα καμουφλάζ πίσω από μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία την οποία αποκάλεσε Ελιά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχασε όλες τις περιφέρειες που κατείχε, εκτός από αυτές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τη νίκη γιατί επικράτησε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά με τους τρεις δημάρχους που στήριξε. Αν και το ποσοστό 8% που πηρε στις ευρωεκλογές είναι το χαμηλότερο στην ιστορία του, εντούτοις ο Ευάγγελος Βενιζέλος το μετέφρασε ως νίκη αφού κάποια στιγμή οι δημοσκοπήσεις του έδιναν 4%.
Το ΚΚΕ είναι πάντα ευτυχισμένο. Κατόρθωσε να κρατηθεί στο αδύναμο 6% ενώ κέρδισε και τον δήμο της Πάτρας.
Οι ΑΝΕΛ, ένα μικρό κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, εξαφανίστηκε σχεδόν στις ευρωεκλογές αν και κατόρθωσε να εκλέξει έναν αντιπρόσωπο στο ευρωκοινοβούλιο.

Μόνο το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή κέρδισαν
Οι μόνοι και πραγματικοί νικητές των εκλογών του Μαίου 2014 είναι δύο κόμματα: Το Ποτάμι και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Το Ποτάμι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές και κατόρθωσε να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, «κλέβοντας» ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ.
Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε στην τρίτη θέση με 9,4% στέλνοντας 3 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες και ένα μήνυμα: «Ηρθαμε για να μείνουμε».

Ποιο ήταν το πραγματικό μήνυμα των εκλογών
Οι πολιτικοί αρχηγοί βγήκαν στην τηλεόραση το βράδυ των εκλογών, ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Αλλά οι ψηφοφόροι τους μειώθηκαν σε σχέση με τις εκλογές του 2012.
Ελληνικό παράδοξο; Οχι. Απλώς δεν θέλουν να μεταφράσουν το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Μήνυμα καθαρό, έξυπνο και καλοζυγισμένο. Οτι δεν επιθυμούν πλέον να ακούνε υποσχέσεις και λαϊκισμούς. Οι Ελληνες αποφάσισαν να θέσουν τέλος στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αρνήθηκαν, επίσης, να πιστέψουν στις υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για 700.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μία μέρα στην άλλη.
Τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους καλούνται στο εξής από την πλειοψηφία των Ελλήνων να βρουν την ισορροπία ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί την ανάπτυξη και να φτάσουν και οι ίδιοι να ξαναχαμογελάσουν μια μέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ