Euobserver: Η Χρυσή Αυγή «άνθισε» γιατί η κυβέρνηση είχε λάθος μεταναστευτική πολιτική - iefimerida.gr

Euobserver: Η Χρυσή Αυγή «άνθισε» γιατί η κυβέρνηση είχε λάθος μεταναστευτική πολιτική

«Μεγάλες οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την άνοδο της Χρυσής Αυγής»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βρει τις απαντήσεις για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να επανεξετάσει τη δική της αντιμεταναστευτική πολιτική». Αυτό υποστηρίζει, σε γενικές γραμμές, άρθρο που δημοσιεύεται στον ευρωπαϊκό ιστότοπο www.euobserver.com

Το άρθρο, το οποίο υπογράφει η Εύα Κοσέ, επικεφαλής του παραρτήματος του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) στην Ελλάδα, καταδεικνύει την κυβερνητική πολιτική ως την κύρια υπεύθυνη για την εξάπλωση του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως της τρίτης ισχυρότερης πολιτικής δύναμης στις Ευρωεκλογές «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία». «Η ακραία πολιτική ρητορική, η εχθρική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι σε μη δημοφιλείς και περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι μετανάστες και η αποτυχία της αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να ανθίσει», σημειώνει. «Η αποτυχία επί σειρά ετών στην κατάρτιση μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, οι εσφαλμένοι χειρισμοί στο σύστημα χορήγησης ασύλου και η βαθιά οικονομική κρίση ενέτειναν το πρόβλημα».

Euobserver: Η Χρυσή Αυγή «άνθισε» γιατί η κυβέρνηση είχε λάθος μεταναστευτική πολιτική  | iefimerida.gr 0

Η συγγραφέας του άρθρου υπενθυμίζει ότι ένα από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το 2012 ήταν η «ανακατάληψη των πόλεων» και ότι μερικούς μήνες μετά την εκλογή του τέθηκε σε εφαρμογή η αστυνομική επιχείρηση Ξένιος Δίας με στόχο τον μαζικό περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας. «Ανάμεσα στον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούνιο του 2013», γράφει το άρθρο, «η αστυνομία συνέλαβε περίπου 124.000 ανθρώπους και τους οδήγησε στο τμήμα. Αποδείχθηκε ότι από όλους αυτούς μόνο οι 6,910 (5.6 %) βρίσκονταν στην Ελλάδα παράνομα».

Το άρθρο σημειώνει ότι έστω και με καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ορισμένα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όπως η δημιουργία ειδικών αστυνομικών μονάδων κατά της ρατσιστικής βίας και ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα για τα εγκλήματα μίσους στην Αθήνα. Σχολιάζει ωστόσο ότι ενώ υπάρχει από το 2008 πρόβλεψη για ρατσιστικά κίνητρα στη διάπραξη ενός εγκλήματος, αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2013. Οσο για τον αντιρατσιστικό νόμο, προσθέτει, η ψήφισή του εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, αλλά και της αυξανόμενης δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής.
Αφού επανέρχεται για άλλη μια φορά στις ευθύνες της κυβέρνησης, το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι «η απάντηση στη μισαλλοδοξία δεν μπορεί να είναι ακόμα περισσότερη μισαλλοδοξία».

Φωτογραφίες: ΑΡ, EPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ