Τελειώνει ο Καντάφι, μάχη γύρω από την κατοικία του [βίντεο] - iefimerida.gr

Τελειώνει ο Καντάφι, μάχη γύρω από την κατοικία του [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι μετά από 42 χρόνια, καθώς οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν χτες στην Πράσινη πλατεία στην Τρίπολη, τόπο ένωσης των οπαδών του, και από το πρωί οι μάχες γίνονται γύρω από το συγκρότημα που μένει ο ίδιος ο Συνταγματάρχης.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί εξ αυτών αιχμαλωτίστηκαν. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί, ακόμα κι αν «καεί η Τρίπολη».

Από το πρωί σήμερα, μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την κατοικία του Καντάφι όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ίδιου του Καντάφι.

Πανηγύριζαν χτες οι κάτοικοι

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη, την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Υπό κράτηση δύο γιοι του Καντάφι

Παράλληλα, λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν χθες το βράδυ ότι δύο γιοι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν συλληφθεί. Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από την λιβυκή πρωτεύουσα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Ο δεύτερότοκος γιος του Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ, κρατείται, όπως μετέδωσε το Αλ -Τζαζίρα, αλλά και επίσημα χείλη, σ΄ένα σπίτι στην Τρίπολη, από τους αντικαθεστωτικούς.

"Ένοπλοι περικύκλωσαν το σπίτι μου, όπου βρίσκομαι ακόμη, ενώ εκείνοι κυκλοφορούν έξω", είπε ο δεύτερος υπό κράτηση γιός του Καντάφι, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

"Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλεια μου. Πολιορκούν το σπίτι μου. Κάθε πυροβολισμός ακούγεται. Ναι η ανταλλαγή πυρών είναι, μέσα στο σπίτι μου".

Αντίθετα, σε σύντομη συνέντευξή του προς το αλ Τζαζίρα, που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, ο Μοχάμεντ Καντάφι ένας από τους γιους του Μουάμαρ δήλωσε πως βρίσκεται σπίτι του και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε σε ποια συνοικία βρίσκεται η κατοικία του Μοχάμεντ Καντάφι.

Ο διπλωματικός απεσταλμένος των λίβυων εξεγερμένων στο Παρίσι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, να δικαστεί στη Λιβύη και να μην παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

"Όλα είναι πιθανά, επαφίεται στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Είναι πιθανό να παραδοθεί στο ΔΠΔ, αλλά είναι εξ ίσου πιθανό το να μην παραδοθεί", δήλωσε ο Σάιφ αλ Νασρ στην τηλεόραση του Ρόιτερς έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιος για το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι, αλλά δήλωσε σίγουρος πως θα συλληφθεί και θα προσαχθεί στην δικαιοσύνη.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ