Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε -Η ιστιοπλοΐα, η «κοινή θνητή» σύζυγος και η ζωή ως το θρόνο [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε -Η ιστιοπλοΐα, η «κοινή θνητή» σύζυγος και η ζωή ως το θρόνο [εικόνες]

Ποιος είναι ο Φελίπε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον πρίγκιπα της Αστούριας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κόσμος ασχολείται με τον Φελίπε. Το τρίτο παιδί και μοναδικός γιος του βασιλιά της Ισπανίας είναι από τους πιο δημοφιλείς «γαλαζοαίματους» της Ευρώπης. Και τώρα πλέον είναι έτοιμος να καθίσει στο θρόνο.

Αν και τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας ήταν σε πτώση- έπειτα από διαδοχικά σκάνδαλα και προκλητικά έξοδα εν μέσω κρίσης- αυτό δεν επηρέασε τον Φελίπε, καθώς το 66% των Ισπανών έχουν θετική εικόνα για εκείνον.

Γεννημένος το 1968, ο Φελίπε στα 46 του θα γίνει ο γηραιότερος που θα ανέβει στον ισπανικό θρόνο. Ο πρώην ιστιοπλόος- μάλιστα είχε πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1992, δύο δεκαετίες μετά από τη συμμετοχή του πατέρα του- συχνά φωτογραφίζεται ενώ πηγαίνει τις δύο κόρες του στο σχολείο ή σε εμπορικά κέντρα. Με τη σύζυγό του, την πρώην δημοσιογράφο Λετίθια Ορτίζ, έχουν καλλιεργήσει την εικόνα ενός σχετικά «μετρημένου» τρόπου ζωής, αν και δεν έχουν αποφύγει εντελώς τις αποδοκιμασίες σε δημόσιες εμφανίσεις τους, εξαιτίας σκανδάλων που πρωταγωνιστούσαν άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο πρίγκιπας Φελίπε μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και βέβαια καταλανικά, σπούδασε στον Καναδά για ένα χρόνο, πριν επιστρέψει στην Ισπανία για τριετή στρατιωτική εκπαίδευση και στα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησε το πτυχίο του στη νομική και το μάστερ στις διεθνείς σχέσεις στο Georgetown University της Ουάσιγκτον.

Ο πρίγκιπας και η θνητή

Το προφίλ των χαμηλών τόνων ενισχύθηκε και από το γάμο του με μία «θνητή», το 2004. Μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους της Ισπανίας, που μεταξύ άλλων είχε εργαστεί στο CNN και το Bloomberg στην Ισπανία, η Ορτίζ προέρχεται από μία αστική οικογένεια. Κόρη δημοσιογράφου και μίας συνδικαλίστριας νοσοκόμας, πήγε σε κρατικό πανεπιστήμιο και ήταν μία 31χρονη διαζευγμένη όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα.

Μετά από την ανακοίνωση του Χουάν Κάρλος για την παραίτησή του από το θρόνο, πολλά ΜΜΕ πανηγύριζαν για την πρώτη «βασίλισσα από τη μεσαία τάξη», σημειώνοντας ότι η Ορτίθ συχνά μετακινείται με το μετρό, ενώ είχε πάρει δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Μαδρίτη. Αλλωστε, από ότι φαίνεται, εκείνη έχει και τον πρώτο λόγο στη σχέση τους. Οταν το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα τους, η Ορτίζ εξηγούσε τα πλάνα της να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφική καριέρα της, όταν ο Φελίπε τη διέκοψε. «Ασε με να τελειώσω!», κατακεραύνωσε η... θνητή τον πρίγκιπα.

Ο έρωτάς τους ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2002, όταν η Ορτίθ βρέθηκε στη βόρεια Ισπανία για να καλύψει το ναυάγιο του τάνκερ Prestige και την οικολογική καταστροφή που αυτό προκάλεσε. Ο Φελίπε βρισκόταν στο σημείο για να στηρίξει τους κατοίκους της περιοχής. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί μία ακόμη φορά, ένα χρόνο νωρίτερα, στο πάρτι ενός κοινού φίλου, αλλά το αίσθημα γεννήθηκε μέσα στο δραματικό περιβάλλον της καταστροφής. Λίγο αργότερα άρχισαν να βγαίνουν, αλλά για μήνες η σχέση τους κρατήθηκε μυστική.

Οι συντηρητικοί είχαν αντιδράσει στο γάμο τους, κυρίως επειδή η Ορτίθ είχε ήδη παντρευτεί και χωρίσει έναν καθηγητή της στο Πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον, ο γάμος ήταν πολιτικός, οπότε δεν «μετρούσε» στα μάτια της Καθολικής Εκκλησίας. Βέβαια, για τους βασιλόφρονες υπήρχε και ένα θετικό στοιχείο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1879 που θα αποκτήσουν Ισπανίδα βασίλισσα. Η Σοφία είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ η Μαρία Χριστίνα και Βικτόρια Ευγενία που είχαν προηγηθεί ήταν Αυστριακή και Αγγλίδα αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ