Η Νορβηγία μετρά ακόμα πληγές - iefimerida.gr

Η Νορβηγία μετρά ακόμα πληγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Νορβηγία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στους 77 νεκρούς των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια σε τελετή που έγινε παρουσία 6.700 ανθρώπων στη νορβηγική πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει: "Μαζί κερδίσαμε τον αγώνα κατά του μίσους".

"Σήμερα σταματάμε το χρόνο για να θυμηθούμε τους νεκρούς. Το κάνουμε ως έθνος, όλοι μαζί χάσαμε κάτι που είναι αναντικατάστατο", σημείωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός στη διάρκεια της τελετής που έγινε στην αίθουσα συναυλιών Spektrum της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης την αντίδραση που είχαν οι συμπολίτες του μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

"Μαζί κερδίσαμε τον αγώνα κατά του μίσους. Μαζί αγκαλιάζουμε το άνοιγμα, την ανοχή και την έννοια της κοινότητας", υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ και κάλεσε τους συμπολίτες του να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτούς που θρηνούν, να επαγρυπνούν για "οποιαδήποτε εξτρεμιστική τάση" και να βοηθήσουν στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας.

"Αυτούς που προσφεύγουν στη βία, εμείς θα τους πολεμάμε με όλα τα όπλα της δημοκρατίας. Παντού θα μας βρίσκουν απέναντί τους", σημείωσε.

Κατά την τελετή που έγινε στο Όσλο Σπέκτρουμ, η οποία μεταδόθηκε απευθείας και στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αναγνώστηκαν τα ονόματα των 77 νεκρών των επιθέσεων, στη μνήμη των οποίων είχαν ανάψει συμβολικά 77 κεριά, και τιμήθηκαν επίσης οι επιζήσαντες, το προσωπικό των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών και οι εθελοντές που συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης. Πολλοί από αυτούς ήταν παρόντες στην αίθουσα.

Μεταξύ των 6.700 παρευρισκομένων στην τελετή ήταν επίσης μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, της βασιλικής οικογένειας, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι γειτονικών χωρών.

"Ακόμη φοβάμαι (...) και κρατάω κλειστά τα πατζούρια στο γραφείο μου για να μη βλέπω το σημείο της καταστροφής απέναντι από εκεί που δουλεύω", δήλωσε η υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών Έβα Χίλντερουμ, αναφερόμενη στο σημείο όπου έγινε η μία εκ των δύο επιθέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ