Επειτα από 30 χρόνια σπατάλης και φοροδιαφυγής μπαίνουν αυστηροί όροι στα έξοδα κηδείας

Να κλείσει ακόμη μία πηγή οικονομικής αιμορραγίας του Δημοσίου και των Ταμείων -εξαιτίας της φοροδιαφυγής- ετοιμάζεται το υπουργείο Εργασίας και βάζει στο στόχαστρο τα έξοδα κηδείας που χορηγεί ο ΟΓΑ και τα οποία μέχρι τώρα καταβάλλονται χωρίς να γίνεται ενδελεχής έλεγχος.

Συγκεκριμένα κάθε χρόνο το Ταμείο των αγροτών καταβάλλει 30 εκατομμύρια ευρώ για έξοδα κηδειών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αναλυτικών τιμολογίων. Υπολογίζεται πως οι ετήσιες απώλειες από τη φοροδιαφυγή μπορεί να φτάνουν τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο πως η τακτική αυτή ακολουθείται για πάνω από 30 χρόνια, είναι εμφανές ότι το δημόσιο ταμείο υφίστατο τεράστιες απώλειες.

Με την υπουργική απόφαση αλλάζει όλη η διαδικασία χορήγησης των εξόδων κηδείας, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες νησίδες παραβατικότητας.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι για τη χορήγηση των εξόδων κηδείας θα απαιτούνται:

• Αίτηση του δικαιούχου, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται έξοδα κηδείας από άλλο ασφαλιστικό φορέα για τον θανόντα ή τη θανούσα.

• Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντος ή της θανούσας.

• Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

• Πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών ή δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, προβλέπεται πως «η απόφαση αυτή έχει εφαρμογή για τις αιτήσεις χορήγησης εξόδων κηδείας που θα υποβληθούν από την ημερομηνία δημοσίευσής της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ