Το δικαστήριο μπλόκαρε τη λιτότητα στην Πορτογαλία -Ακύρωσε μέτρα - iefimerida.gr

Το δικαστήριο μπλόκαρε τη λιτότητα στην Πορτογαλία -Ακύρωσε μέτρα

Το δικαστήριο μπλόκαρε τη λιτότητα στην Πορτογαλία -Ακύρωσε μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φρένο» σε μέτρα λιτότητας, που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, έβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μειώσεις και περικοπές τις οποίες η κεντροδεξιά κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, μετά από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης πριν από δύο εβδομάδες.

Το ανώτατο δικαστήριο όμως είχε διαφορετική άποψη. Έτσι απέρριψε τα τρία από τα τέσσερα μέτρα εναντίον των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση. Ανάμεσά τους οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών, οι οποίες θα επιβάλλονταν σε όσους έχουν αποδοχές πάνω από 675 ευρώ.

Ακόμη, οι δικαστές απέρριψαν τις κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας αντίστοιχα και ένα μέτρο που αφορούσε την επιβολή όρων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας. Αντίθετα, δεν ακυρώθηκε η μείωση των επικουρικών συντάξεων για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.

Η Πορτογαλία, η οποία τελούσε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ βγήκε από το πρόγραμμά της την 17η Μαΐου. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που εφαρμόζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ