Τέσσερις αστυνομικοί σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών -Συνολικά 22 συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα

Μία σημαντική επιτυχία σημείωσε η ΕΛ.ΑΣ καθώς εντόπισε και στη συνέχεια... ξήλωσε ένα ολόκληρο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από τη Γεωργία, που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες και τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους με το κύκλωμα, βρίσκονται και τέσσερις αστυνομικοί (τρεις Αρχιφύλακες και ένας Υπαρχιφύλακας), που υπηρετούν στην Έβρο, ενώ συνολικά συνελήφθησαν 22 άτομα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στον Έβρο, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος».

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα - κατά περίπτωση - για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ' επάγγελμα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.

Επίσης στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται άλλα 21 άτομα. Ακόμη διαπιστώθηκε η εμπλοκή επιπλέον 28 ατόμων εκ των οποίων 14 υπήκοοι Γεωργίας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα ενώ άλλοι 44 αλλοδαποί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν τα τελευταία έξι χρόνια. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρήστος Παρθένης «διέθεταν εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχία, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της και επιπλέον, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν συστηματικά πλαστογραφήσεις».

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας το κύκλωμα από αρχές του 2008 έως το Μάρτιο του 2014, έχει πραγματοποιήσει περίπου 918 συναλλαγές, με χρηματικά εμβάσματα, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.

Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εμβάσματα έχουν καταγραφεί από και προς την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γεωργία, την Αλβανία, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Επιπροσθέτως διαπιστώθηκε πως συνεργάζονταν με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και καταστήματα μεταφοράς χρημάτων.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι η μηνιαία αμοιβή, που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, ανέρχεται τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ, για κάθε έναν από αυτούς.

Το ρόλο του συνδέσμου, μεταξύ των αστυνομικών και μελών της οργάνωσης, είχε ένας 58χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του κυκλώματος, ως μεταφορέας των αλλοδαπών.
Επιπλέον, είχε αναλάβει την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς, κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ