Κοινή γραμμή Φάρατζ και Γκρίλο -Σχεδιάζουν δικό τους πόλο και απειλούν να προκαλέσουν μπελάδες στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Κοινή γραμμή Φάρατζ και Γκρίλο -Σχεδιάζουν δικό τους πόλο και απειλούν να προκαλέσουν μπελάδες στις Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που η Μαρίν Λε Πεν, από τις Βρυξέλλες, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή της για κοινή πλεύση με τον Νάιτζελ Φάρατζ (αλλά και με τη Χρυσή Αυγή), ο Βρετανός ακροδεξιός κινείται προς την κατεύθυνση του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο.

Η πιθανότητα συνεργασία του UKIP με το «Κίνημα Πέντε Αστέρως» (Μ5S) είναι εδραία και αν πάρει σάρκα και όστα θα είναι ένας δεύτερος πόλος ευρωσκεπτικιστών εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Φάρατζ και Γκρίλο συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και έδειξαν, σε πρώτη φάση, να κινούνται σε ταυτόσημες πορείες. Μάλιστα, προανήγγειλαν κι άλλες συναντήσεις. Οπως δήλωσε ο Φάρατζ: «Εάν συμφωνήσουμε, θα προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες».

Το UKIP και το M5S συζήτησαν τη συνεργασία στο Στρασβούργο, λέγοντας πως συμφώνησαν στη σημασία «άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη» και πως τα μέλη των δύο κομμάτων θα πρέπει να ψηφίζουν και να μπορούν να κάνουν ελεύθερα εκστρατείες, όπως επιθυμεί το κάθε κόμμα, στη βάση ενός πλαισίου βασικών αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού κόμματος.

«Εάν ευοδώσει, θα είναι υπέροχο» είπε ο Φάρατζ. «Αν φτάσουμε σε συμφωνία, θα έχει πλάκα να προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πρώτη στιγμή φαίνεται ξεκάθαρα πως η πολυδιάσπαση στο συνονθύλευμα των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή, καθιστά πολύ δύσκολο τον συντονισμό τους με τον σχηματισμό συμπαγούς μπλοκ.

Για την επίσημη ίδρυση πολιτικής ομάδας στο Στρασβούργο (όπως το EΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κλπ) χρειάζεται, εκτός από ένα ποσοστό εδρών, και αντιπροσώπευση σε τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ.

Αυτό είναι το πρόβλημα της Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο της οποίας μαζεύει μεν εύκολα τις απαραίτητες έδρες αλλά δυσκολεύεται να βρει συμμάχους (προς το παρόν, συμπαρατάσσονται μαζί της εθνικιστικά κόμματα από Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και η ιταλική Λέγκα). Ο Φάρατζ έχει αποκλείσει συμμαχία μαζί της, ενώ η ίδια η Λεπέν απορρίπτει συνεργασία με ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή.

Φάρατζ και Γκρίλο δεν επαρκούν για ίδρυση άλλου μπλοκ, αλλά ο στόχος τους δεν είναι απαραίτητα η τυπική ίδρυση πολιτικής ομάδας -ο συντονισμός τους αρκεί για να δώσει συνέχεια στο «μομέντουμ» του UKIP αλλά και ελπίδες αναζωογόνησης στον Γκρίλο, ο οποίος ήρθε μακράν πίσω από τον «συστημικό» πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι το γερμανικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το κόμμα εμφανίζεται ψυχρό στη συνεργασία είτε με τη Λεπέν είτε με τον Φάρατζ και η σημασία του είναι σχετική, καθώς έχει μόνο επτά έδρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ