Πέθανε ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης - iefimerida.gr

Πέθανε ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας σπάνιος άνθρωπος, σπουδαίος συγγραφέας και στενότατος συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, o Νίκος Θέμελης έφυγε πριν από λίγο από κοντά μας σε ηλικία 64 ετών. Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1947, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.

Πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης, και με ευρύτατη παιδεία, ο Νίκος Θέμελης εργάστηκε ως ανώτατος υπάλληλος της ΕΕ και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, γνωρίστηκε με τον Κώστα Σημίτη με τον οποίο συνδέθηκε με πολυετή, στενή, προσωπική και πολιτική φιλία. Ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό σε όλες τις κυβερνητικές του θέσεις, και εξελίχθηκε στο στενότερο και πιο έμπιστο συνεργάτη του.

Το 1996, όταν ο Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Θέμελης υπήρξε το δεξί του χέρι και ο διευθυντής του γραφείου του. Όσο ισχυρός υπήρξε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Σημίτη, τόσο αθόρυβα και διακριτικά κινήθηκε στο πλάι του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε επίσης εξαιρετικά ανιδιοτελής για τα ελληνικά πολιτικά ήθη, αφού δεν πλούτισε από την ενασχόληση του με την πολιτική, μολονότι την εποχή της παντοδυναμίας του θα μπορούσε να το είχε κάνει. Συνδέθηκε και συναποφάσισε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησαν οι εκσυγχρονιστικές κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη. Εξίσου σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του στην είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Νίκος Θέμελης άρχισε να δημοσιεύει τα μυθιστορήματά του, τα οποία γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία, ανακηρύσοντας τον σε έναν εκ των δημοφιλέστερων συγγραφέων της γενιάς του. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Αναζήτηση», ένας είδος ζωντανού «πίνακα» που διηγείται τις περιπέτειες μιας ελληνικής οικογένειας ανά τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, υπήρξε στην εποχή του ένα μεγάλο εκδοτικό γεγονός, ανοίγοντας έτσι τον κύκλο μιας τριλογίας.

Ο Νίκος Θέμελης έγραψε συνολικά έξι μυθιστορήματα με τελευταίο, την «Συμφωνία των Ονείρων».

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

«Για όσους τον γνώρισαν προσωπικά, ο Νίκος Θέμελης υπήρξε παράδειγμα σεμνότητας και πνευματικότητας» αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσοι τον έμαθαν μέσα από τα βιβλία του έχουν λόγους να νοσταλγήσουν την έμπνευσή του, τη διεισδυτικότητα της ματιάς του στους ανθρώπους και στα ανθρώπινα, τη βαθιά ιστορικότητα της αφήγησής του. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τη λύπη μου και την αλληλεγγύη μου», καταλήγει ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Νίκου Θέμελη, «ενός στελέχους με συνεπή παρουσία και μεγάλη συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Ενός καταξιωμένου συγγραφέα, με πλούσιο και πρωτοπόρο έργο που παρακολουθεί με μια σύγχρονη ματιά την πορεία και τις αναζητήσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Ενός ευαίσθητου και ικανού ανθρώπου του οποίου η απουσία θα είναι αισθητή. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε σχετικά: «Ο Νίκος Θέμελης, ένας σπουδαίος Έλληνας, άνθρωπος του πνεύματος της πολιτικής και της επιστήμης, έφυγε σήμερα το απόγευμα από κοντά μας. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα, διανοούμενου και δημόσιου άνδρα, ο οποίος με την πορεία του κόσμησε τα ελληνικά γράμματα και την πολιτική ζωή.

Διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του και αποτέλεσε παράδειγμα συμπεριφοράς για τις κρίσιμες θέσεις εξουσίας που πέρασε.

«Με το έργο του ως συγγραφέας φώτισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τις αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω στην οικογένεια του και στους φίλους του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

για το θάνατο του Νίκου Θέμελη

Αποχαιρετούμε μια πολυσχιδή προσωπικότητα, ένα συγγραφέα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Πολιτικά ενεργός σε όλη του τη ζωή, ακόμα και στις στιγμές αντιπαράθεσης υπήρξε πάντα ηθικός και αξιοπρεπής. Στην οικογένεια, στους οικείους και τους συντρόφους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης Νίκος Θέμελης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ