Ο Σνόουντεν αποκαλύπτει: Εκπαιδεύτηκα για κατάσκοπος - iefimerida.gr

Ο Σνόουντεν αποκαλύπτει: Εκπαιδεύτηκα για κατάσκοπος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκπαίδευση κατασκόπου είχε λάβει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ενώ αποκάλυψε ότι έχει εργαστεί ως μυστικός πράκτορας σε χώρες του εξωτερικού για λογαριασμό αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

O πρώην συμβασιούχος της NSA, που προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν έφερε στο φως το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μίλησε στο «NBC Nightly News» και απέρριψε τις επικρίσεις ότι ήταν αναλυτής κατώτερου επιπέδου, σημειώνοντας ότι ότι δίδαξε στην Ακαδημία Αντικατασκοπίας.

«Ζούσα στο εξωτερικό με ψεύτικο όνομα»

Στη συνέντευξή του, που παραχώρησε από τη Μοσχα, ο Σνόουντεν υποστήριξε ότι «δεν είναι μυστικό ότι οι ΗΠΑ τείνουν να συλλέγουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σήμερα από τους υπολογιστές απ΄ό,τι από τους ανθρώπους».

«Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος κατά κάποιο τρόπο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, δηλαδή με την έννοια ότι εργαζόμουν ως μυστικός πράκτορας και ζούσα σε χώρες του εξωτερικού, προσποιούμενος ότι κάνω μία δουλειά που δεν έκανα και χρησιμοποιώντας ένα όνομα που δεν ήταν το πραγματικό μου», ανέφερε ο Σνόουντεν , περιγράφοντας τον εαυτό του ως «τεχνικό ειδήμονα». Υποστήριξε ότι δεν στρατολογούσε πράκτορες, ότι εργάστηκε ως μυστικός πράκτορας στο εξωτερικό τόσο για την CIA όσο και για την NSA.

Ο Σνόουντεν, που διέφυγε στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια μετέβη στη Μόσχα, θεωρείται ότι έχει αποσπάσει 1,7 εκατομμύρια έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, για μη εγκεκριμένη γνωστοποίηση πληροφοριών για την εθνική άμυνα και για εσκεμμένη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα πρόσωπα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ