Κι όμως, η οικονομική κρίση μάς έκανε παχύσαρκους -Σοκαριστική έκθεση για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ - iefimerida.gr

Κι όμως, η οικονομική κρίση μάς έκανε παχύσαρκους -Σοκαριστική έκθεση για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το 2008 και εντεύθεν έχουμε έναν άλλο... κόσμο. Πιο φτωχό, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και βαρύτερο. Πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όσο και αν ακούγεται ως ηχηρό παράδοξο, οι άνθρωποι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γεμίσουν το ψυγείο και το τραπέζι τους, από την αρχή της οικονομική κρίσης μέχρι και σήμερα, έγιναν παχύτεροι.

Μια σχετική έκθεση εντός των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ αποδεικνύει πως αυτό το κοινωνικό φαινόμενο έχει βάση και δεν είναι απλώς μια ερευνητική εικασία.

Οπως σημειώνει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάλυση της έρευνας θα παρουσιαστεί ενώπιον του ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία στη Σόφια της Βουλγαρίας, με τον ΟΟΣΑ να υπενθυμίζει ότι το 50% και πλέον των ενηλίκων και 1 παιδί στα 5 κατά μέσο όρο είναι υπέρβαροι στα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Οταν λέμε παχυσαρκία εννοούμε έναν δείκτη μάζας σώματος (indice de masse corporelle, IMC) μεγαλύτερο του 30, ενώ ένας ενήλικος θεωρείται υπέρβαρος όταν η μάζα του σώματός του κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30.

Η εξήγηση της αύξησης βάρους, συνεπαγόμενη από τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως έχει να κάνει με τη μείωση των δαπανών για τη διατροφή και σε μια αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων που προσφέρονται σε τιμή με έκπτωση και προϊόντων που έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες. Να σημειωθεί πως τα φαινόμενα παχυσαρκίας είχαν μειωθεί μέχρι το 2008, οπότε και γιγαντώθηκε αυτό που ονομάζουμε οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε αύξηση της τάξης του 1% στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μεταφραζόταν σε μια μείωση της κατανάλωσης 5,6% όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά το διάστημα μεταξύ 2007 και 2009.Ακόμα και στις χώρες που δεν επλήγησαν τόσο από την οικονομική κρίση, κάποιες ομάδες ανθρώπων, κυρίως οι γυναίκες και εκείνοι με τη χαμηλότερη μόρφωση και τα χαμηλότερα εισοδήματα, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

Μειώθηκαν τα έξοδα διατροφής

«Η οικονομική κρίση πιθανόν συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της παχυσαρκίας», επισήμαναν οι συντάκτες αυτής της έρευνας. Στη Βρετανία τα έξοδα για τη διατροφή μειώθηκαν 8,5% σε πραγματικές τιμές μεταξύ 2008- 2009, δίχως όμως αντίκτυπο στην κατανάλωση θερμίδων, που μάλιστα κατέγραψε μικρή αύξηση.

Μια έρευνα στην Αυστραλία κατέδειξε ότι τα πρόσωπα που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση αντιμετώπισαν κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι 20% και πλέον υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση.

Η παχυσαρκία, που συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου, συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο για τις χώρες του οργανισμού.Τα πρόσωπα που εμφανίζουν βαριάς μορφής παχυσαρκία πεθαίνουν κατά μέσον όρο 10 χρόνια πιο πρόωρα από τα πρόσωπα εκείνα που διατηρούν το φυσιολογικό τους βάρος, υπογραμμίζει η έκθεση.

Η υποστήριξη των υπέρβαρων ανθρώπων αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 3% των δαπανών υγείας σε διάφορες χώρες – για παράδειγμα κυμαίνεται μεταξύ 5-10% στις ΗΠΑ. Έως το 1980, λιγότερο από το ένα δέκατο των ενηλίκων που ζούσαν στις χώρες του ΟΟΣΑ εμφάνιζε παχυσαρκία, ποσοστό που φθάνει το 18% σήμερα.

Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ

Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ όπου κατά μέσο όρο ένα ποσοστό 30% του πληθυσμού είναι παχύσαρκο. Μετά την ταχύτατη αύξηση τη δεκαετία του 1990, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και τα ποσοστά της παχυσαρκίας δεν αυξάνονται περισσότερο σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Σε άλλες χώρες, αντίθετα, τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 2-3% κάθε χρόνο. Πρόκειται για την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Μεξικό, την Ισπανία και την Ελβετία, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ