Τι σχέση έχει η Κοντσίτα με την ουκρανική κρίση -Στο μυαλό του Σόιμπλε, τα δύο φαινόμενα συνδέονται

Πώς μπορεί να συνδέεται μία τραγουδίστρια με γένια και η ουκρανική κρίση που ταρακούνησε ολόκληρο τον κόσμο; Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε τη σχέση ανάμεσα στα δύο φαινόμενα. Και όπως λέει, η επικράτηση της Κοντσίτα Βουρστ στη Eurovision δείχνει κάτι για την Ευρώπη.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν δηλώνει φαν του διαγωνισμού τραγουδιού- «είναι θέμα ηλικίας», εξηγεί- γνωρίζει ότι η διάσημη πλέον Κοντσίτα ήταν η νικήτρια της Eurovision. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο Spiegel, το γεγονός ότι επικράτησε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η συγκεκριμένη προσωπικότητα δείχνει κάτι για την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης. Εχει όμως και πολιτικές προεκτάσεις.

«Δεν νομίζω ότι η νίκη της ήταν κάτι κακό. Έδειξε σε πολύ κόσμο για πρώτη φορά ότι η τρέχουσα διαφωνία με την Ρωσία έχει πολιτική διάσταση και ξεπερνά αυτό που συμβαίνει με την Ουκρανία», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Spiegel και εξήγησε: «Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει δυστυχώς ότι η εκμετάλλευση των εθνικιστικών συναισθημάτων και η μνησικακία δεν ανήκουν στο παρελθόν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να υποβαθμίσει τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη. Είναι καλό ότι σε αυτή την προσπάθεια η Δύση αντιτάσσει το κοινωνικό της μοντέλο και τις αξίες της ανοχής και της αποδοχής».

Οσο για το γεγονός ότι στη Ρωσία η νίκη της Κοντσίτα ερμηνεύθηκε ως σημάδι της ευρωπαϊκής παρακμής, ο Γερμανός υπουργός είχε διαφορετική άποψη. «Δεν υπάρχει μέτρο για το γούστο. Προσπαθώ να θεωρώ τις προσωπικές μου απόψεις κανόνα για το σύνολο. Το θέμα είναι όμως ότι η κατανόησή μας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια επιβάλει την ανοχή και την αποδοχή για τον καθένα», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ