ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Βόμβα Στουρνάρα: Να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλογικά με το πόσο δουλεύουν

Βόμβα Στουρνάρα: Να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλογικά με το πόσο δουλεύουν

Με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και σχεδιασμένα ένα σύστημα αμοιβών βάσει της απόδοσης των δημοσίων λειτουργών θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

«Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων», είναι η άποψη που διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η αξιολόγηση τα μπόνους και το πάγωμα μισθών

Η σύνδεση όχι μόνο της ανέλιξης στην ιεραρχία, αλλά και της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων του Δημοσίου με την αξιολόγηση δημιουργεί νέα δεδομένα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 που η αξιολόγηση παίρνει σάρκα και οστά σε μόνιμη βάση και παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και το νέο πλαίσιο που θα συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση.

Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.

Συνδικάτα: Η αξιολόγηση θα φέρει λουκέτο σε ολόκληρες υπηρεσίες

Οι υπάλληλοι αυτοί σύμφωνα με τα συνδικάτα κινδυνεύουν είτε με απόλυση από το δημόσιο και αντικατάστασή τους από άλλους΄, είτε με πάγωμα μισθού στην καλύτερη περίπτωση. Το μόνο για το οποίο υπάρχει ξεκάθαρη διαβεβαίωση είναι ότι ο κακός βαθμός στην αξιολόγηση δεν θα σημαίνει μισθολογικές μειώσεις.

Τα συνδικάτα πάντως συνδυάζουν την κινητικότητα και τις απολύσεις με την αξιολόγηση την οποία χαρακτηρίζουν μηχανή αναζήτησης υπαλλήλων προς απόλυση και αντικατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.